Életmód

2017.04.02. 08:35

Törődött, és fáradt? Az orbáncfű lehet a megoldás

Tavasz beköszöntével sokan panaszkodnak arra, hogy az enyhébb, napsütötte, szinte nyárias idő dacára törődöttnek érzik magukat, a hangulatuk nem kiegyensúlyozott.

Arany Gábor

Az az évszakváltással járó, unalomig emlegetett tavaszi fáradtság ellen sokféle módszert ajánlanak. Például próbáljuk feltölteni vitaminraktárainkat, legyünk minél többet a szabadban, a napsütésben.

A váltakozó időjárási frontokkal járó kiegyensúlyozatlanság, esetleg ránk törő depresszió ellen jó eredménnyel vehetjük fel a harcot a gyógynövényekkel.

Éder Katalin dietetikus

Éder Katalin zalaegerszegi dietetikus az orbáncfű kedvező tulajdonságaira hívta fel a figyelmünket. A közönséges orbáncfű a Kárpát-medence gyakori őshonos növénye Nyugtató, hangulatjavító hatása közismert, de jó eredménnyel lehet bevetni szellemi kimerültség, a kedélyállapot ingadozás vagy alvászavarok esetén. Emellett ajánlható gyomorfekéllyel küszködőknek is, mert nyálkahártyát összehúzó és hámosító hatású. Az emésztőszervekre is jótékony, fokozza az epefolyadék kiürülést, valamit erőteljesen görcsoldó tulajdonságai miatt is számíthatunk rá és enyhén vizelethajtó.

Az orbáncfüvet azonban elsősorban depresszió ellenes hatása miatt szokták alkalmazni.

Olajos kivonata külsőleg alkalmazva kitűnő hámosító és fájdalomcsillapító, ezért sebek, fekélyek, sérülések kezelésére különösen jól használható.

A tea készítéséhez két kiskanálnyi szárított növény két-három deci vízzel forrázzunk le, hagyjuk 10 percig lefedve állni leszűrve fogyasszunk belőle naponta két-három csészével.

Alkalmazásakor nem szabad megfeledkezni arról, hogy az orbáncfű fő hatóanyaga a hipericin fényérzékenyítő. Ezért hosszan tartó kúra esetén az erős napfény és a szolárium kerülendő. Néhány gyógyszerrel együtt sem tanácsos alkalmazni. Az antidepresszánsok hatását felerősítheti, míg például a fogamzásgátlóét, vérhígítóét gyengítheti. Minden más esetben jó eredménnyel, kockázat nélkül lehet alkalmazni.

Természetesen, ha a depressziós tünetek nem enyhülnek hosszabb távon, akkor mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, szólt a dietetikus tanácsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!