Életmód

2016.12.14. 13:44

Bebizonyították a tudósok, a nők keményebbek a vírusokkal szemben

Természetesen ezt az egyértelmű tényt is a brit tudósok bizonyították be.

A brit tudósok szerint lehet, hogy a szoptatás állhat az ügy mögött - tudtuk meg a nuus.hu-ról.

A vírusok és baktériumok annyira azért nem okosak, hogy tudjanak szelektálni a férfi és női test között. Főleg nem annyira kifinomultak, hogy direkt "rászálljanak" a pasikra, hogy aztán a nők a szemükre vethessék, hogy megint "férfi-náthájuk" van.

Sokkal inkább arról lehet szó, hogy a nők azért vészelik át a fertőzéseket enyhébb tünetekkel, mert amúgy több embernek adhatnák tovább.

A londoni Royal Holloway Egyetem szakemberei, Francisco Úbeda és Vincent Jansen kimutatták, hogy az asszonyok a fertőzéseket potenciálisan tovább adhatnák a gyerekeiknek, várandósság, szülés vagy szoptatás során is, így egy evolúciós nyomás van a vírusokon, hogy gyengédebben bánjanak a nőkkel – vagy fordítva, hogy a nők legyenek keményebbek velük szemben.


Hogy a vírus hogyan képes felismerni, milyen testbe került, arra is van elképzelésük: Valószínűleg a hormonokban van a válasz. És ha létezik ilyen azonosító mechanizmus, akkor azt be lehet csapni– vázolja Jansen a lehetséges gyógymódot. Ha el tudják hitetni a vírussal, hogy kismamával van dolga, akkor nyert ügye van a betegnek.

Némi brit humorral zárja a New Scientist-beli fejtegetéseit: A férfiak, ha kidőlnek, kiváló ürügy lesz számukra, hogy nem kell dolgozni menni – lehet hogy ez a leginkább kézenfekvő indok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!