Életmód

2017.06.23. 09:59

Mit szedjek, ha sportolok? (x)

Milyen sporthoz milyen étrendkiegészítő javasolt hobbi sportolóknak? Kell-e egyáltalán, milyen előnyei és veszélyei lehetnek? A reklámok útvesztőjében könnyű eltévedni, ezért nézzünk meg egy átfogó képet a táplálék-kiegészítőkről; egyszerű, érthető megfogalmazásban, tudományos alapokkal.

Ma már köztudott, hogy nem csak professzionális sportolóknak érdemes étrend-kiegészítőket használniuk. Hobbi szinten is lehetnek valakinek olyan céljai (pl. izomtömeg-növelés, fogyás terén), melyek bizonyos kiegészítők nélkül nem, vagy csak nagyon nehezen elérhetők, továbbá a legtöbb készítmény nemcsak a teljesítményre van hatással, hanem fontos az egészségmegőrzés szempontjából is.

Gyakran bizonyos készítményeket társítunk egy-egy sportággal, de vannak olyan kiegészítők, melyek használata kivétel nélkül minden sportolónak ajánlottak. Ilyenek az ízületvédő készítmények; valamint az antioxidánsok és a multivitaminok.

AZ ÍZÜLETEK MEGFELELŐ VÉDELME

Sokan már fiatalkorban ízületi problémákkal küzdenek. Ízületeink egészségének megőrzéséhez járulhatnak hozzá az erre specializált készítmények, illetve azok hatóanyagai, úgymint a glükozamin-, a kondroitin-szulfát és az MSM. A legjobb olyan készítményt választani, amiben mindhárom megtalálható.

A glükozamin- és kondroitin-szulfát természetes, élőlények porcaiból kivont anyagok, melyek elősegítik az ún. proteoglikánok, továbbá a kollagén szintézisét. Szervezetünk nem képes előállítani őket, táplálkozás útján pedig csak minimális mennyiséghez juthatunk hozzá (tengeri élőlények, főként kagylók fogyasztásával), ezért pótlásukról kiegészítő formájában nap mint nap gondoskodnia kell minden fizikailag aktív embernek. A glükozamin- és a kondroitin-szulfát hozzájárulhat a porcerősítéshez; a porcok, ízületek rugalmasságának megőrzéséhez, tehát a porcszövet egészségének megőrzéséhez. Rendszeres használatuk csökkentheti az ízületi fájdalmakat, és lassíthatják a már kialakult kopási folyamatokat. Az MSM egy kéntartalmú szerves vegyület, mely az egészséges porcszövet megőrzésén túl hozzájárul a bőr, a haj és a körmök egészségéhez. Segíthet az edzés utáni (izom)görcsök megelőzésében és az ízületi, valamint izomeredetű fájdalmak csillapításában.

Érdemes megjegyezni, hogy az ízületvédők hatását támogatják az omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények, illetve a C-vitamin.

ANTIOXIDÁNSOK

A sport (még ha pozitív értelemben is) stresszt jelent a szervezet számára, és ha a test nem képes kellőképpen alkalmazkodni, akkor könnyebben legyengülhetünk, betegség alakulhat ki. A fizikai terhelés, a rendszeres izommunka növeli a szabadgyökök és oxidáló anyagok képződését is, melyek megváltoztathatják a sejtek működését, és ez funkcióvesztéssel, egyéb károsodásokkal (pl. gyulladásos reakció) járhat.

Egy megfelelően kiválasztott antioxidáns formulával hozzájárulhatunk a káros hatások kivédéséhez, az immunrendszer erősítéséhez. A legfontosabb antioxidánsok közé az A-, C-, E-, D-vitaminok, a koenzim Q10, az asztaxantin, a lutein, a zeaxantin és a lecitin tartoznak. Lehetőleg olyan készítményt válasszunk, ami ezek mindegyikét tartalmazza, nem csak néhányat. (Ilyen például a Panhellen Cell Pro). Ezek a hatóanyagok maguk válnak a szabadgyökök célpontjává, így védik ki a károsító hatásokat. Azonban amint oxidálódnak, megszűnik védő funkciójuk, tehát pótlásukról nap mint nap gondoskodni kell.

Az immunerősítő és a szabadgyök-fogó hatás mellett az antioxidáns formulák számos további pozitív hatásukkal hozzájárulhatnak az egészségmegőrzéshez. Pl. szerepük lehet a keringési megbetegedések megelőzésében; az idegrendszer, a szemek vagy a bőr egészségének, fiatalságának megőrzésében, ugyanakkor elengedhetetlenek az egészséges csontképzéshez és csontregenerációhoz.

MULTIVITAMINOK

Ahogy az antioxidánsok, úgy a vitaminok, egyéb ásványi anyagok is nélkülözhetetlenek a szervezet egészségének megőrzéséhez. Az egyén vitamin- és ásványi anyag szükséglete sok tényezőtől függ (pl. életkor, nem, fizikai aktivitás), de a sportolók szükséglete egyértelműen magasabb az átlagosnál.

Olyan készítményt válasszunk, mely széles spektrumú, komplex; antioxidánsokat és egyéb bioaktív anyagokat is tartalmaznak. A különféle vitaminok és ásványi anyagok felszívódását más-más tápanyagok, élelmiszerek, ételek segítik. Ebből következik, hogy lehetetlen egy kapszulába belezsúfolni minden szükséges kis molekulát, vegyületet. A legmodernebb multivitamin étrend-kiegészítők (így az ultravitaminok) több, különböző színű kapszulát is tartalmaznak. Helyes alkalmazásukról a címkén találunk tájékoztatást (pl. a zsírban oldódó vitaminokat tartalmazó kapszulákat zsiradéktartalmú étkezéshez kötötten kell bevenni stb).

SPORTÁG SZERINTI ÉTREND-KIEGÉSZÍTÉS

Az említett alapvető étrend-kiegészítőkön túl mindig a sportág, az intenzitás és az egyéni célok határozzák meg, milyen készítményeket javasolt még beszereznünk. Ahány mozgásforma, annyi tápanyag- és ásványi anyag igény. Sportági csoportoknak megfelelően más és más kiegészítők használata ajánlott. Célszerű mindig egyénre szabni mind a táplálkozást, mind az étrend-kiegészítők használatát is.

Aerob sportok esetén, mint például a hosszútávfutás, triatlon, aerobik stb. fontos, hogy az edzést/versenyt feltöltött szénhidrátraktárakkal kezdjük. Indokolttá válik edzés/verseny előtti, és utáni, sőt sokszor közbeni szénhidrátpótlás, -kiegészítés is. Erre jó megoldás lehet a Karbolyn, ami egy rendkívül gyors felszívódású, de elnyújtott hatóanyag-leadású, cukormentes szabadalmaztatott szénhidrátforrás. Lényeges még az állóképességet növelő termékek használata, melyek segítenek csökkenteni az idő előtti fáradtságot, s egyúttal növelik a regenerációs képességet is. Ilyen termékek lehetnek a citrullin-malát- , a koffein- és taurintartalmú kiegészítők, illetve a nitrogén-oxid-fokozók.

Bár minden sportban fontos a megfelelő proteinbevitel, anaerob sportoknál (pl. súlyemelés, testépítés, rövidtávfutás) kifejezetten fontos a megfelelő aminosav- és fehérje-kiegészítés. Fontos kiegészítők még a „zsírégetők” és a kreatin. A kreatin-pótlás hozzájárulhat az izmok megfelelő energiaellátásához, ezáltal a hatékonyabb edzéshez és teljesítménynöveléshez. Mindazonáltal antikatabolikus hatású és csökkentheti az izomregenerációhoz szükséges időt is. A piacon kapható legtisztább kreatin monohidrát a Németországban gyártott Creapure®, a legjobban hasznosuló fehérjék a tejsavó izolátum és hidrolizátum (utóbbin belül a csúcsot a holland PeptoPro® képviseli), a legnagyobb karnitin tartalommal rendelkező vegyület pedig az L-karnitin L-tartarát, ezen belül az egyik legtisztább a szabadalommal védett svájci Carnipure®.

Kombinált sportok, úgymint a futball, a kézilabda, kosárlabda, evezés stb. esetén az étrend-kiegészítőket is kombinálni kell, az aktuális időszaknak (pl. felkészülési vagy versenyidőszak) és célunknak megfelelően; azaz a fent írtak közül mindegyik hasznos lehet.

LEHET-E VESZÉLYES AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ?

Milyen veszélyei lehetnek az étrend-kiegészítő fogyasztásnak? Mire érdemes figyelni a kiválasztásnál, illetve a fogyasztásnál?

Lényeges, hogy az étrend-kiegészítőket mindig megbízható forrásból szerezzük be. Figyeljünk arra is, hogy az összetevők érthetően, egyértelműen, magyarul legyenek feltüntetve. Érdemes annak is utánanézni, hogy mely kiegészítők hatásossága, biztonságossága bizonyított, és nem feltétlenül kell mindent elhinni, amit az interneten olvasunk különböző csodaszerekről. Azt is fontos figyelembe venni, hogy bizonyos gyógyszerek és étrend-kiegészítők együttes alkalmazása veszélyeket rejthet, ezért is lényeges szempont a hiteles, szakértői tájékoztatás.

De egy egészséges ember számára az előírtak szerint alkalmazott, megfelelő forrásból beszerzett kiegészítők nem jelentenek veszélyt, ugyanakkor nagyban hozzájárulhatnak a jobb teljesítmény és az egyéni célok eléréséhez.

Ellenőrzött minőségű, prémium sport étrend-kiegészítők >

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!