Életmód

2016.11.27. 14:57

Diabétesz - percenként tizen halnak meg miatta

Egy könnyűnek nem mondható ikerszülés után diagnosztizálták nálam az egyes típusú diabéteszt. A súlyom egyre csökkent, állandóan szomjas voltam.

Szalai Gáborné

Most már tudom, hogy ez a magas vércukorszint tipikus jele, de akkor még, 1986-ban nagyon kevesen tudták. 18,6 mmol/l vércukorszinttel kerültem orvoshoz és el kellett fogadnom, hogy attól a naptól kezdve sok minden megváltozik az életemben. Kétségbeesve tanultam a diétát és az injekciózást. Úgy fogom fel: a diabétesszel élni egy állapot. A helyes diéta és a rendszeres vércukormérés (napi 4-5) betartása mellet teljes életet élhetek. Mivel segítség nélkül nehéz volt megtanulni az életmódváltást, gondoltam, segítsünk egymáson.

1989-ben, 60 taggal, dr. Oroszlán Tamás főorvos diabetológus, Szabó Gyuláné dietetikus közreműködésével megalakítottuk a Zalaegerszegi Diabetes Egyesületet. Minden hónap második keddjén összejövetelt tartunk azóta is. Orvosi és diétás előadásokat hallgatunk, rendszeresen vércukor-, vérnyomás-, koleszterinméréseket végzünk, s nem csak egyesületünk tagjai részére. Évente oktató programokat szervezek. Részt veszünk más egyesületek rendezvényein és mi is hívjuk őket programjainkra. Minden évben együtt utazunk a Nemzetközi Diabétesz Világnap országos rendezvényére. A múlt szombaton éppen Sopronban vettünk részt a találkozón. Büszkék vagyunk rá, hogy mi már 4-szer voltunk szervezői, házigazdái az országos világnapnak. Nagy sikerrel, mert 2012-ben már a színház is kicsinek bizonyult. Igaz még határon túlról is érkeztek. Köszönöm a sok-sok segítséget, támogatást, lehetőséget a város és a kórház vezetésének, orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, hogy rendezvényeinken önzetlenül vállalnak előadást, tanácsadást, szűrést. Mi, civilek elég sokat magunkra vállalunk. Hogy ezt sikeresen tehessük, sok köszönet jár kollégáinknak és családtagjainknak is, akik mindennapi feladatokban is mellettünk állnak.

Régóta sikeres program az egyesületben az értorna, melyet a Zala Megyei Kórház tornatermében tarthatunk gyógytornász segítségével. Másik nagy lehetőség, hogy pályázati pénzből sikerült vásárolni egy mágnes terápiás gépet, amelyet dr. Gombos Ágnes neurológus irányításával a szövődmények megelőzése, kezelése érdekében tagjaink ingyenesen használnak.

Gyerektáboraink is az oktatásról szólnak, természetesen sok játékkal, sportversenyekkel megspékelve. Tudatosul a 6-12 éves gyermekben, hogy nem kell lemaradnia, elérheti vágyait, ha megtanul együtt élni a diabétesszel. Káprázatos látni, ahogy egymást bíztatják. Táboroztattam olyan 6-7 éveseket, akik addig még soha nem voltak távol a szüleiktől az injekciózás miatt. Közülük jópár, a többieket látva 2 nap múlva már nem akarta, hogy segítsen a doktor néni, egyedül adta be magának az inzulint. A szülők is boldogok, hogy élményekkel, tapasztalattal gazdagon tér haza a biztonságos környezetből gyermekük. Sajnos még mindig előfordul, hogy a pedagógusok tartva az esetleges rosszulléttől, kihagyják az iskolai kirándulásokról, táborozásokról a cukorbeteg gyerekeket, vagy óvodák nem fogadják őket. Régóta vágyam, tervem, a pedagógusoknak tájékoztató előadásokat tartani, szervezni, ez megoldás lehetne a problémára. Ha megszerezhetnék az alapvető ismereteket a cukorbetegségről, az inzulinadásról, mérésről, biztos nyugodt lelkiismerettel vállalnák a gyerekek gondozását. Ehhez még támogatókat kell találnom.

A cukorbetegség életre szóló kór, eredményes gondozás csak együttműködő és képzett pácienssel lehetséges. Az eredményesség kulcsa a tapasztalatok alapján a többnapos, bentlakásos oktatás. Magyarországon nincs ilyen államilag finanszírozott forma, ezért a cukorbetegek ellátásában dolgozók közreműködésével szervezünk ilyet már 20 éve. Sajnos csak alkalomszerűen, ha tudjuk pályázati pénzből finanszírozni, mert a betegek önerőből nem bírják. Pedig szerencsések vagyunk, mert a zalaegerszegi orvosoktól, segítőiktől minden megtanulható a szövődmények megelőzését, kezelését illetően: diéta, torna, életmód. A bentlakásos oktatás alkalmas arra is, hogy a betegeket ráébreszti saját felelősségükre.

A diabéteszt nem túlzás világjárványnak nevezni, hiszen míg 1995-ben 130 millió volt a betegek száma, addig 2007-ben 246 millió, idén pedig 415 millió. Magyarországon 900 ezer a diagnosztizált beteg, s ugyanennyi a fel nem ismert eset, valamint a cukorbetegség előállapotában lévők száma. A betegek 90-95 százaléka 2-es típusú diabeteszes, amivel az a legnagyobb probléma, hogy az első szakaszban egyáltalán nem okoz panaszokat. Gyakran csak akkor szembesül vele az érintett, amikor már megjelentek a szövődmények. Alattomos és rosszindulatú kór. Minden cukorbeteg életmódját, étrendjét át kell alakítani. Ugyanilyen fontos a fizikai aktivitás, a naponta 25-30 percig tartó mozgás, amely során meg is izzad az illető. A világon minden 6. másodpercben meghal valaki diabétesz miatt. Tegyünk ellene!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!