Életmód

2015.01.11. 12:30

Szóljunk „újkeletű” sport-alternatívákról

Nagykanizsa - A folyamatos morfondírozás, a légbe küldött szavak nem szabadítanak meg a súlyfeleslegtől. Ahogy konfekció méretű alakod sem lesz attól, ha csak elmélkedsz rajta. Inkább lépj a tettek mezejére és kezdj el mozogni!

Rajki Zsófia

A különböző sporttípusok tárháza végtelen. Így csak az okozhat némi fejtörést, hogy megtaláljuk a számunkra legtesthezállóbbat. A hozzáértők szerint azoknak, akik még úgymond „szűzek" a sportolás terén, célszerű olyan mozgásformát választaniuk, mely a-tól z-ig „felrázza" az egész karosszériát. Egyúttal fogyaszt, formál és erősít is – mint mondjuk a gymstick.

- Másfél méter hosszúságú rúdról van szó, amelynek a két végén egy-egy gumikötél helyezkedik el. Látszólag semmitmondónak tűnik, a nagyszerűsége pont az egyszerűségében rejlik – mutatja a gymsticket egy kanizsai edző, Pintér Andrea. Mint elmondta, olyan funkcionális eszközről van szó, ami – természetesen megfelelő alkalmazással – zsírt éget, erősít és szálkásít. Méghozzá úgy, hogy „kiiktatja", pontosabban helyettesíti a hétköznapi súlyzót.

Gymstick a kézben, és máris mozgásban az egész test. Pintér Andrea edző szerint azonban fontos az eszköz megfelelő használata. Fotó: Szakony Attila

- A botra kell feltekerni az említett köteleket, így biztosítható a kívánt ellenállás. Akár tizenöt, de még egy húsz kilogrammos súlyzó erejét is képes produkálni a gymstick. Használható többek között intenzív aerobic tréningeken. Ugyanakkor nem csak a kardió edzéseken, hanem stabil, puszta álló helyzetben is. Mindenhogyan megizzaszt – fogalmazott a szakember. Akaszthatjuk a gumikötelet lábra, de rá is állhatunk a botra.

- Mindig az egyszerűbb gyakorlatokkal kezdjünk, amíg testünk ráérez a gymstickkel történő csínján bánásra. Ezt követően jöhetnek a nehezebb „koreográfiák" – hangsúlyozta Pintér Andrea. Azt is, hogy mivel ízületkímélő eszközről van szó, bárki használhatja, kortól-nemtől függetlenül. Sőt, még rehabilitációs kezelések során is előszeretettel alkalmazzák: hatékonysága, eredményessége vitathatatlan.

Ugyanez a helyzet a bodyrope esetében. Bár mielőtt ezzel a „sallangokkal", (értsd kötelekkel) illetve gyűrűvel ellátott, egyébként hordozható eszközzel nyüstölnénk le a hájpacnikat magunkról, azért nem árt tisztában lenni az esetleges meglévő testi problémákkal.

- A bodyrope a manapság közismertebb TRX-hez hasonlítható. A különbség csak az, hogy az előbbi magyar találmány. Viszont ugyanúgy saját testsúllyal végzett gyakorlatokat végezhetünk a bodyrope-val, mint a TRX-szel. Akár több száz félét. S tévedés azt hinni, hogy ez csak a férfiak kiváltsága. A hölgyek szintén „könnyedén" izmosíthatják, erősíthetik magukat vele – fűzte hozzá a szakember.

A bodyrope nem mellesleg az állóképességet is fejleszti, valamint stabilizál: egyúttal megdolgoztatja a törzsünket. Ennek folytán tökéletes alapot teremt más sportágakhoz, de az optimális közérzet kialakításához is nagyban hozzájárul. Azonban Pintér Andrea óva int attól, hogy kontár módon, otthoni magányban, hozzáértés nélkül álljunk neki a bodyrope-al való ismerkedésnek. Ugyanis könnyen kárt tehetünk magunkban, ha felelőtlenül játszunk karácsonyfa-függeléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!