Életmód

2015.01.30. 15:42

A máj legfőbb barátai a keserűteák

Az évkezdet mindenkit életmódváltásra sarkall, így mind többen kezdenek tisztítókúrába, hogy az ünnepi időszak salakanyagaitól megtisztulva várhassák majd a tavaszt.

Bár a tisztítókúrák napjainkban nagyon népszerűek, mégsem újkeletűek, hiszen már az ókorban is használták gyógymódként a különböző böjtféleségeket. Hippokratész is kedvelte a különböző salakanyagok eltávolítására szolgáló kúrákat. Bélbántalmakra, gyulladásokra és egyéb betegségekre is előszeretettel alkalmazta azokat, de például az ayurvedikus orvoslás is ajánlja őket. A klasszikus természetgyógyászat mellett a modern orvoslás is újra kezdi felfedezni ezeket a házilag is kivitelezhető praktikákat, sőt magunk is meggyőződhetünk áldásos hatásaikról. A tisztítókúrák általában a szervezet méregtelenítését (is) végző szerveinek tehermentesítésére szolgálnak, hogy azok könnyebb és hatékonyabb működése kevesebb energiát raboljon el a szervezettől, és a távozó salakanyagok se fejthessék ki nemkívánt hatásaikat a testben. A tavaszi kúrák célpontja a legtöbb esetben elsősorban a vesék tehermentesítése, így ezek többnyire valamilyen léböjtkúrák. A máj, mint a mérgek kiválasztásáért felelős szerv szintén nagyon fontos, így egy böjt esetében erre is fordíthatunk figyelmet. A máj legfőbb ellenségei a cukor és a túlzott fehérjebevitel, míg barátai a különböző keserűteák.

A bőrre szintén rossz hatást gyakorol a fehércukor, de árt neki a liszt, a tejtermékek és mindenek előtt a zsíros, vegyianyagokkal készült testápoló- és tisztítószerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!