Életmód

2014.11.17. 14:45

Fontos az anyajegyszűrés

Zalaegerszeg - A hét végén egészségnapot szervezett a Keresztury VMK. A rendezvényen előadások hangzottak el, és ingyenes szűréseken lehetett részt venni. Nagy sor állt a bőrgyógyász vizsgáló fülkéje előtt.

Hajdu Péter

Az érdeklődőknek Dobribánné dr. Fekete Anikó bőrgyógyász, kozmetológus adott tanácsokat, akitől mi is megkérdeztük a legfőbb tudnivalókat az anyajegyekről.

– Szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne anyajegye. Léteznek veleszületett és szerzett anyajegyek. Vigyázni kell ezekre, nem szabad dörzsölni, irritálni. Lényeges, hogy ne kapjanak sok napfényt, és az is, hogy egészségesen táplálkozzunk, ekkor maradnak békések az anyajegyeink – mondta a szakember.

Dobribánné dr. Fekete Anikó bőrgyógyász (jobbról) dermatoszkóppal vizsgál egy anyajegyet Hadnagy Emőke kezén, aki Tóth Grétával ment el a szűrésre. Fotó: Pezzetta Umberto

Az anyajegyeket az eredetük szerint is csoportosíthatjuk: vannak például ér, pigmentes és hám eredetűek.

– A pigmentes eredetűekre kell leginkább vigyázni, amelyekben melanin van – folytatta Dobribánné dr. Fekete Anikó. – Húsz éve elvékonyodott az ózonréteg, azóta nagyobb sugárzás ér bennünket. A legtöbb UV-sugár 11 és 15 óra között éri a bőrünket, ebben az időszakban nem jó napra menni. Előtte és utána szabad, kell is, mert fontos és hasznos élettani hatásai vannak a napfénynek elsősorban a D-vitamin képzésében és a csontsűrűség alakulásában. Ha naponta 15-20 percet éri a bőrt a nap, az már pótolja a D-vitamin szükségletünket, de kiváló készítményekkel is elérhetjük ezt a célt. Fontos ezt hangsúlyozni, mert a magyar lakosság 60-70 százaléka télen D-vitamin hiányos.

 

Visszatérve az anyajegyekre a doktornő elmondta, hogy mindenfajta változásra figyelni kell. Kialakulhat gyulladás az anyajegy környékén, viszkethet, növekedhet, de az sem jó jel, ha kisebbé válik, vagy a széle cikcakkos lesz, a felülete egyenetlen, vagy domborulatok, mélyedések keletkeznek rajta. Ha az anyajegy kivilágosodik, opálosodás figyelhető meg rajta, tejszerű fehér foltok jelennek meg benne, az már rosszindulatú elfajulásra utal. Aki ilyet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz.

Felvetettük: vannak olyan anyajegyek, amelyek a bőr felületébe simulnak, s amelyek kiemelkednek belőle, és egészen nagyok is lehetnek.

– Abból a szempontból, hogy a bőr melyik szintjében helyezkedik el az anyajegy, három típust, az intradermálist, dermálist és vegyes, összetett anyajegyeket különböztetünk meg. Az emberek azt gondolják, hogy csak a nagy anyajegyekkel lehet baj. Jöttek már emiatt szűrésre, és amikor átnéztem a bőrüket, kiderült, hogy a kicsi, egy milliméteres anyajegyükkel volt probléma. Az anyajegyeknek többféle szerkezetük lehet. Van bennük egy hálós szerkezet, olyan, mint a neccharisnya. Ha az anyajegy kezd megváltozni, ez a háló szakadozni kezd. Ezt dermatoszkóppal lehet csak látni. A vizsgálat során megfigyeljük a szerkezetben a pigment rögöket, kapillárisokat, ezek szerkezete, nagysága is sokat elárul. A szűrés nagyon fontos, hiszen a kicsi változásokat csak műszerrel lehet kiszűrni – hívta fel a figyelmet a bőrgyógyász, hozzátéve, az ismeretterjesztésnek is köszönhetően egyre többen ismerik fel a szűrés fontosságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!