Életmód

2014.11.30. 15:55

A pilates csak látszólag könnyű

A pilatest legtöbben talajon, csoportosan gyakorolt fitnesz módszerként ismerik, pedig létezik gépekkel végzett egyéni formája is.

Magyar Hajnalka

Sőt, megalkotója, Joseph Pilates (1883 – 1970) eredetileg is ezt az utat járta.

– Kevesen tudják, hogy Joseph Pilates gyermekként angolkórban, asztmában és sok-ízületi gyulladásban szenvedett – szolgál érdekes bevezetővel Fazekas Ágnes nemzetközi pilates oktató, aki négy év tanulás után immár mestervizsgára készül. – Szülei a mozgásban láttak kiutat, így a fiú tornázott, jógázott, testépítéssel foglalkozott. Eltökéltsége eredményeként olyan arányos, kidolgozott testre tett szert, hogy 14 évesen már anatómiai rajzokhoz állt modellt. Felnőve, az I. világháborúban sérülteken próbált segíteni úgy, hogy a kórházi ágyakhoz erősített rugók, kapaszkodók felhasználásával edzette őket, gyorsította rehabilitációjukat. Később boxolt, önvédelmi sportokat oktatott, s egész életét az általa kifejlesztett mozgásterápia csiszolásának szentelte. Olyan eredményesen, hogy a ma használt pilates gépek alapmodelljei is az ő metódusát követik, ugyanúgy rugók, szalagok segítségével dolgoznak.

A módszer lényege és célja a mélyizmok megerősítése, mégpedig ízületkímélő módon. Három fő izomcsoport munkára fogása a feladat, a gátizom, a rekeszizom és a haránt hasizom. Ezek együttese adja ugyanis a központot, ami összefogja a törzsünket.

– Első lépésként tudatosítanunk kell a mélyizmainkat, ehhez légzőgyakorlatok nyújtanak segítséget. Ezután következhet az edzésük, amelynek eredményeként visszanyerjük az optimális testtartást. Korunk beteges jellemzője az előregörnyedt tartás, a behúzott nyak, a befeszült, előreesett váll és fej. A rossz tartás pedig számos deformitáshoz vezet, következménye lehet derék-, csípő-, váll-, térdfájdalom, de akár inkontinencia is.

Fazekas Ágnes Vassné Márti számára állít be egy személyre szóló gyakorlatot. A gépek állandó kontroll alatt tartják a mozdulatokat. Fotó: Katona Tibor

A gépi pilates gyakorlatai legtöbbször kis mozgástartományban zajlanak, s a külső szemlélő könnyűnek vélheti azokat. Ám ez csak a látszat, valójában nagyon is megdolgoztatják a testet, hiszen a tartó izmok erősítése zajlik.

– Ha házat építünk, ahhoz is kemény alapozásra van szükség, csak utána jöhetnek a mutatós elemek, a díszítés. Így van ez a testünkkel is. A mai világban ez kicsit megfordult, a „dekorációt" hajszoljuk, a vázizmokat csinosítjuk, s megfeledkezünk a belső tartópillérekről.

S hogy mit tesz hozzá mindehhez a gép? Mint a szakember elmondja, kontrollálja a mozdulatokat. Segít, hogy csak abban a tartományban dolgozzon a páciens, ami a megcélzott izomcsoportokra fejt ki hatást.

– Enélkül ugyanis hajlamosak vagyunk rá, hogy a gyakorlatokat a számunkra legkényelmesebb pozícióban végezzük, ám így nem érjük el a kívánt célt – fejti ki Fazekas Ágnes – A mi érzeteink ugyanis nem adnak hiteles visszajelzést testünk helyzetéről, ezért van szükség a külső szemlélőre, a trénerre, aki beállítja a precíz pozíciót, a gép pedig segít azt megtartani.

Aki rendszeresen mozog tapasztalhatja, ha kocogni megyünk, vagy taposógépre állunk, gyakran elkalandoznak a gondolataink. Fejben főzünk, a gyerek iskolai előmenetelén agyalunk, vagy a munkahelyi feladatainkon töprengünk. Itt ez nem fordulhat elő, ugyanis ha nem koncentrál a páciens, szétesik a mozdulat. A trénernek tehát folyamatosan figyelnie kell a pontos végrehajtást. Az edzés végi nyújtásra viszont nincs gond, ugyanis e módszer egyik különlegessége, hogy egy gyakorlaton belül zajlik az erősítés és a nyújtás. Fontos az is, hogy nem ízületi blokkokban gondolkodnak, hanem mindig az egész testben. Mindehhez gépek sora áll rendelkezésre. Akad, amelyik egy rugókkal ellátott ágyhoz hasonlít, létezik evezőpadra emlékeztető gurulókocsis szerkezet, de úgynevezett létrás hordó és gerinc korrigáló szék is. Mindemellett speciális karikát, labdát és hengert is bevetnek kiegészítő kiseszközként.

A gravitáció csökkenti a hatásfokot

A pilates talajon végzett, fitness változata szintén számos üdvös hatással bír, a tartásproblémák megelőzésére nagyon hatásos. De a szakember szerint a gravitáció csökkenti a gyakorlatok hatásfokát, a gépek segítségével biztosabban tudunk koncentrálni a mélyizmok edzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!