Életmód

2014.08.17. 10:07

Mire jó az MRI?

Rovatunkban ez alkalommal dr. Aradi Mihály válaszol olvasóink beküldött kérdéseire.

Magyar Hajnalka

Mi a különbség az MRI és a CT között? Fejfájásom és derékfájásom van, melyik vizsgálatot válasszam?

– Mindkét problémára az MRI a legmegfelelőbb választás. Az egyik legfontosabb indok, hogy nincs ismert szövetkárosító hatása a CT-vel szemben, a másik pedig, hogy mind-ezek mellett az agy, és a gerinc számtalan betegsége csak MRI-vel ábrázolható, így ha a CT-n fel is merül a probléma, azt később MRI-vel kell vizsgálni.

Szilikon mell implantátumot lehet-e MRI-vel vizsgálni ?

– Az implantátumok kiválóan vizsgálhatók MRI-vel, mert a szilikon anyagában levő molekulák ugyanúgy jelet adnak, mint a testünket alkotó víz. (Az MRI vizsgálat a vízmolekulákat használja képalkotásra.) Ráadásul a szilikon eltérő szerkezeti tulajdonságai miatt teljesen különválasztható a szövetektől, ezáltal az implantátumok sérülése és a belőlük kijutó szilikon pontosan azonosítható.

Prosztata problémákkal küzdök, többször nézték már ultrahang készülékkel. Az MRI-vel vajon pontosabb vizsgálatot lehet végezni?

– Igen, de itt hangsúlyoznom kell, hogy a megfelelő urológiai vizsgálat-nyomonkövetés rendkívül fontos, mert csak a jó klinikusi adatokkal együtt képes az MRI nagyságrendekkel jobb térbeli felbontása és szövetfelbontó képessége megbízhatóan átfogó képet adni a prosztata állapotáról. Az UH egyszerű, olcsó, gyors szűrővizsgálati módszer, de a pontos diagnózishoz az MRI mindenképpen erősen ajánlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!