Életmód

2013.01.27. 19:08

Hatékony eljárások stressz ellen: tai chi, jóga, autogén tréning

Sokféle gyógyírt választhatunk a stressz ellen, alkotás, társaság, állat- vagy növénygondozás egyaránt beválhat. Most ismerkedjünk meg három más jellegű módszerrel, ezek a tai chi, a jóga és az autogén tréning.

Matyovszky Márta

A taj csi nagy múltú keleti harcművészet - egyúttal meditáció. Kínában, Japánban, de más országokban is kultusza van e mozgásformának a nyílt tereken, parkokban - fiatalok között is - de kimondottan kondicionáló hatásúnak tartják az öregedés ellen. Az egymásba átolvadó, lágy mozdulatok önvédelmi harcokból tisztultak le, tánchoz hasonló kecsességük, a mozdulatok erőteljessége és pontossága magával ragadó. Ha megértjük a mozdulatokban eredetileg rejlő szándékot - mintha ellenféllel állnánk szembe, s próbálnánk leszerelni támadó akcióit - könnyebb végrehajtani pontosan az egyes lépéseket, gyakorlatokat.

Tanulnunk kell ezeket a nemes mozdulatokat, melyek a két őserő, a jin (passzív) és a jan (aktív) összjátékából alakulnak ki. A taj csi elcsöndesíti az elmét, megteremti a lelki nyugalmat, harmonizálja a szervezet működését - egyszóval csökkenti a stresszt.

Belső Utak Iskolája Harcművészeti Sportegyesület csoportja  szabadtéri edzést tart  Darab Ferenc mester vezetésével a zalaegerszegi Vizsla parkban.  A tajcsi mozdulatai harmonikusak, szépek, csak képzett mesterrel érdemes tanulni. Fotó: Darab Ferenc

A jóga indiai eredetű testedzés, helyesebben szólva egy komplex életmód: filozófia, mozgásterápia, egészségmegőrzés, önismeret együtt. Eszköztára rendkívül színes, módszerek és gyakorlatok számtalan formáját kínálja. Gyakorlatai közé tartoznak az ászanák és a pránájáma, de a relaxáció, a meditáció, a mantrázás is. Velejárója számos az életmódra vonatkozó szabályozó elv is, következményként pedig személyiségünk fejlődése. Jógázni tanulni folyamatos, soha véget nem érő fejlődés. Csak hozzáértő oktatóval szabad nekikezdeni: a szakszerűtlenül végrehajtott gyakorlatok kárt okozhatnak szervezetünkben, a rosszul rögzült gyakorlatok kijavítása nehézkes, sokszor sikertelen. Hatása az idegrendszerre is kedvező, így a stressz csökkentésére, illetve a stressz küszöb megemelésére javasolt módszer.

Az autogén tréning keleti módszerekből átdolgozott nyugati eljárás. Tizenkét lépésből álló rendszerével relaxálni tanulhatunk meg, és ugyanolyan eredményesen szabadulhatunk meg a stressztől, mint a keleti meditációval, vagy a szigorú testedzéssel. Mivel nincs kulturális, vagy világnézeti vetülete, végrehajtása is könnyű, nem igényel semmiféle testi ügyességet, méltán népszerű a mi földrajzi területünkön. Segítségével egyensúlyra juttathatjuk a két agyféltekénk működését, és a vegetatív idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus hatásának összehangolásában érhetünk el változásokat, eredményeket. Segít valódi érzelmeink és érzéseink megismerésében, és lehetővé teszi, hogy a negatív érzések megbetegítő hatását kiküszöbölve megtanuljuk kezelni, feldolgozni azokat. Könnyebb képzett terapeutával elsajátítani - korrigálja, és értelmezi is a történéseket, visszajelzést ad - de nem lehetetlen cd-k, videók segítségével sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!