Harmónia

2022.06.05. 08:00

Feng shui a hálószobában: a nyugodt alvás ősi titka?

A feng shui elveit már 3500 éve alkalmazzák a keleti lakberendezésben. A szó jelentése „szél és víz”, ami a két elem állandó mozgására, harmóniájára utal. Ha ez a harmonikus mozgás a szobáinkban is megvalósul, a csí, azaz a pozitív energia akadály nélkül áramolhat a lakásban.

Az olyan hálószobák, amelyeket a feng shui elvei szerint rendeznek be, zavartalan nyugalmat sugároznak, olyan helyiségek lesznek, ahol biztonságban érezzük magunkat. Ennek egyik eleme, hogy a hálószobát yin szobának tartjuk, a janggal szemben, ami arra utal, hogy a jellemző jegyei a sötétség, a befogadás, a passzivitás és a gyengéd színek – írja a Lakáskultúra.

A feng shui alapjai

A feng shui szerint nagyon fontos, hogy ne legyenek elektromos eszközök ott, ahol alszunk, így azt javasolják az ebben jártas szakemberek, hogy külön áramkört hozzunk létre a hálószobában, amelyet éjszakára lekapcsolunk.

A fém sem segíti elő az alvást, így például a rézlámpákat, vas ágykereteket, vagy akár a fém dísztárgyakat érdemes más helyiségben elhelyezni inkább. Helyettük, ahol csak lehet, használjunk fát, ugyanis ez az anyag jobb hatással bír az ember idegrendszerére. 

Wooden,Vintage,Table,Shelf,With,Pebble,Balance,And,3d,Letters
Forrás: Shutterstock

Fontos érv még mellette, hogy mivel a csí szempontjából teljesen semleges, így nem akadályozza az áramlását.

Elrendezés

A feng shui szerint az ágy megfelelő elhelyezése a legfontosabb a hálószobában. Itt az első számú szabály, hogy az ágy vége ne az ajtó felé álljon. Emellett azt is megkövetelik a feng shui elvei, hogy az ajtó látható legyen az ágyból és az ágy támlája ne álljon szabadon, hanem egy falra, vagy a falhoz tolva helyezzük el.

Az ágy nem lehet közvetlenül az ablak és az ajtó között, így ugyanis a csí a nyugvóhelyen keresztül áramlik, ami inkább energizáló, azaz a pihenés szempontjából nyugtalanító hatással lehet az emberre.

Alapvető elv még, hogy semmilyen él, azaz a fal, illetve a bútorok éle ne mutasson az ágy irányába. Ezt persze kisebb szobákban nehéz megvalósítani, hiszen olyan elrendezést tesznek lehetővé a többi bútor számára, amelyek valamelyik éle biztosan az ágy irányába mutat. Ennek kiküszöbölésére alkalmas megoldás, ha az adott élre valamilyen textilt, mondjuk például egy terítőt helyezünk.

Bútorok nélkül?

A legszerencsésebb azonban, ha a hálószobában nemigen vannak bútorok. 

A ruhásszekrény például a feng-shui szerint nem való a hálószobába. 

De ha nem lehet másképp megoldani, akkor az is megfelel, ha ajtós ruhásszekrényt vásárlunk, és azt lehetőleg a látóterünkből kívül eső helyre tesszük; a ruhaállványok azonban tiltottak.

Színek

Ami a színeket illeti, itt is óvatosan kell eljárnunk. Az ugyan nem igaz, hogy csak teljesen semleges színeket lehet használni, de 

a hálószobába a feng shui szerint nem ideálisak a rikító színek. 

A világos pasztellek azonban megengedettek, pláne, hogy a fehér bizonyos esetekben rideg hatást kelt. 

Selective,Focus,On,Tear,Drop,Shape,Crystal,Rainbow,Maker,Suncatcher
Forrás: Shutterstock

Kedvelt színek a világoskék, világoszöld, bézs, krémszín és a barna különböző árnyalatai. Ugyanez vonatkozik az ágyneműkre és dekortárgyakra is: ha a visszafogott árnyalatoknál maradunk, nem mondunk ellent a feng-shui elveinek.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#feng shui

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!