Megérte a felújítás

2021.09.05. 07:10

Több száz aranypénz került elő egy régi ház falából

A kincs értéke akár 300 ezer euró, vagyis több mint 100 millió forint is lehet.

Egy francia udvarház falából 239 aranypénzből álló kincslelet került elő. Az érmék XIII. és XIV. Lajos idejéből származnak, szeptember 29-én pedig elárverezik őket.

A nyugat-franciaországi Finistere megyében egy régi birtok felújításakor, még 2019-ben került elő a kincs a falakból, amikor a terület tulajdonosai elhatározták, hogy egybeépítik a majorságon álló három épületet. Az Ivoire Angers aukciósház viszont csak most hozta nyilvánosságra, mit is találtak a lakók a munkálatok alatt.

Az építkezéssel megbízott kőművesek az egyik falban egy fémdobozt fedeztek fel, amely tele volt aranypénzzel.

A dobozt befalazták az építőkövek közé – idézte fel a 63 éves François Mion, a ház tulajdonosa.

Pár nappal később egy gerenda alól egy erszény is előkerült, benne újabb kincsekkel.

Így összesen 239 érmét számoltak össze, köztük Lajos-aranyakat, dupla Lajos-aranyakat, valamint további értékes ritkaságokat. Egyetlen 1646-ban vert dupla Lajos-arany árát pedig 15 ezer euróra, vagyis 5,2 millió forintra becsüli az aukciósház. A kincs értéke viszont csak fele részben illeti a ház tulajdonosait.

Florian D'Oysonville, az Ivoire Angers egyik vezetője elmondta, hogy szinte egyáltalán nem találni a piacon olyan érmét, amelyen XIV. Lajos francia király profilja látható egy nyakába hulló hajtinccsel. A kincsről úgy vélik, gazdag kereskedő vagy gazdálkodó tehette félre.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik