Lenyűgöző sokszínűség

2021.08.29. 08:55

Már 10 659 fajt azonosítottak a Galápagos-szigetek élővilágából

A terület biológiai változatosságát helyi, amatőr tudósok segítségével térképezik fel.

Forrás: Pixabay

A Barcode Galapagos Project keretében 74 helyi lakost képeztek ki arra, hogy az Ecuadorhoz tartozó csendes-óceáni szigetcsoportnál a talajból és a vízből mintákat gyűjtsenek. Az anyagokon később részletes elemzést, DNS-szekvenálást is végeztek, amelyet a szigeten lévő laboratóriumok tudósai vezényeltek.

A DNS-molekula bázissorrendjének meghatározásával eddig már 10 659 fajt azonosítottak pontosan. Ezek közé emlősök, halak, kígyók, növények, gombák, planktonok és baktériumok tartoznak. Számos élőlény őshonos, de vannak közöttük betelepítettek is.

Diego Ortis, a projekt vezetője elmondta, hogy úgymond genetikai katalógust készítenek. Fel akarják ugyanis térképezni a galápagosi fajok genetikai ismertetőjegyeit, valamint szeretnének meghatározni minden egyes eltérést, amely az adott földrajzi térségben jellemző. A programban az ecuadori San Francisco Egyetem mellett részt vesznek az angliai Exeteri Egyetem, az amerikai Észak-karolinai Egyetem és a Galápagosi Tudományos Központ tudósai.

Az Ecuadortól ezer kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, mivel sehol máshol nem látható fajok is élnek rajta.

A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Négy nagyobb szigetét összesen 30 ezer ember lakja.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!