Egyéb

2009.06.02. 02:28

Sörcsapda csigáknak - Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Egy hete ijedtemben tettem közhírré, hogy ocsmány, világosbarna színű meztelen csigákat találtam a veteményeskertben. Már aznap több jó tanácsot is kaptam olvasóinktól, miként tudnánk féken tartani a spanyol inváziót .

Fincza Zsuzsa

Íme: egy műanyag ásványvizes vagy üdítősüveget hosszában kettévágok (félórás nyiszálás után sikerült), a földbe süllyesztem és megtöltöm sörrel. Éjszaka az erjedő sör szaga (fene a gusztusukat) és a nedvesség odavonzza a csúszómászókat, belepottyannak a lébe, de kimászni nem tudnak a csapdából. Reggelente összeszedhetjük a zsákmányt és megsemmisíthetjük. Kipróbáltam, másnap reggel négy csigát találtam a kettévágott flakonban, ezek közül egy volt spanyolcsiga. Mivel alig birkóztam meg a flakonokkal, kivittem két kiürült tejfölöspoharat is, belemélyesztettem a földbe, és jó háromnegyed részig töltöttem sörrel. Reggelre mind a két műanyag pohárban 6-6 csigával végzett az alkoholizmus. A lényege, hogy a pohárban olyan mélyen legyen a sör, hogy alaposan be kelljen nyúlnia a csigának az italért. A sör szagától megrészegült csúszómászók aztán bele is fulladnak a piáspohárba. Vasárnap este, amikor újabb doboz sört akartam kilopni a hűtőből, férjemuram megmorgott, talán jó lesz a hülye csigáimnak a bor is, mondta, és a kezembe nyomott egy fél üveg pimpós csigert. Nem lett jó nekik. Tegnap reggel egyetlen csigát sem leltem a csapdákban. Tehát maradunk a sörnél, de ma beszerzek pár üveggel a legolcsóbb fajtából.

 

A sörcsapdát amúgy renderesen takarítani kell, mert pár nap múlva iszonyú büdös lesz a tartalma. A döglöttcsigás sört ajánlott ráönteni a komposztra, riasztja a fajtársakat. Készíthetünk csigaűző lét is, a csapdákban összegyűlt állatokat leforrázzuk, a folyadékot 3-4 napig állni hagyjuk, leszűrjük és a védeni kívánt ágyásokra öntjük. A lötty elrettentően hat a csúszómászó társadalomra. A legegyszerűbb csigacsapda: vizes zsákot, deszkákat rakunk le, esetleg zöldség-, salátaleveleket - nappal az állatok a nedvességet keresve elbújnak alattuk, s könnyen összeszedhetők. Talán ez a módszer vált be eddig leginkább a spanyolcsigák esetében is.

 

Sokan a sóra esküsznek, alaposan megszórják vele a csigát, s az valóban elpusztul - kínok közepette feloldódik. Ennél humánusabb a forró vízzel leöntés, azonnal elpusztul az állat.

 

Persze itt is a megelőzés a leghatásosabb. Csigarémisztő köztes növényként a mustárt, sarkantyúkát, a talajra terítsünk páfrányleveleket, ajánlja a szakirodalom. Aztán vannak csigakerítések, mezőgazdasági boltban beszerezhetők, sokan az indiai futókacsákat tartják az egyedüli megoldásnak.

 

Nem csak a veteményesben, a gyümölcsfákon is megjelentek az élősködők. A legfontosabb, hogy az életerős fák túlélik a tetűinváziót, s talán immunitást is szereznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!