Egyéb

2012.04.30. 09:00

Megmutatja a lelkünk rejtelmeit?

Sokan szeretnék kicsit közelebbről is megismerni azt a hölgyet, akivel immár három esztendeje elemzi olvasóink íráait. Novák Mária grafológussal beszélgettünk.

Arany Horváth Zsuzsa

- Több mint száz elemzés készült az indulás óta, pontosan nem is tartom már számon - mondja a zalaegerszegi hölgy, aki egyébként egészen más civil foglalkozást űz jelenleg, de az oktatás is szerepel a palettáján, most épp szakképzéssel kapcsolatos szakdolgozatot ír, de gyakran szerepel peres ügyek érintett felek által felkért írásszakértőjeként is.

- Névtelenül érkeznek az írásminták, de vajon kialakult-e valamiféle kép arról, hogy kik kíváncsiak saját magukra e módon?

- Sokféle ok létezik, munkahelykeresés, továbbtanulás, magánéleti válság. Akad, aki a párkapcsolati gondjai miatt szeretne mélyebbre nézni magába, sőt, a partnerébe is...

- ?

- Kaptam levelet úgy, hogy az elemzendő kézírás és a hozzá tartozó engedélyadás nem ugyanattól a kéztől származott. Jeleztem, erre nem vállalkozom, nem etikus az érintett tudta nélkül.

- Dehát a kézírásunk gyakran változik...

- Ez így van, a velünk történt események megváltoztatják az írásképet, de az alapok ugyanazok maradnak. A többször ismételt íráselemzés egész élettörténetet ad ki.

Novák Mária a betűink vizsgálata mellett a gyerekrajzok elemzését is kitanulta, ez tapasztalatai szerint nagyon sokat tud segíteni a gyermeknevelésben a szülőknek és pedagógusoknak. Javasolja, ha valami megmagyarázhatatlan gondot érzünk, ha nem beszél a gyerek magáról, figyeljük a gyerekeink írásképét, rajzait, illetve annak változását.

- Ha például a korábban színes rajzokat készítő gyerek hirtelen csak fekete ceruzával rajzol, a családban és az érzelmeiben biztosan őt negatívan érintő változás állt be, amit a nem tud megbeszélni senkivel.

Grafológusunk szakértői feladatai között említi a végrendeletek hitelességének, a szerződéseken szereplő aláírások valódiságának vizsgálatát, de olykor névtelen levelek szerzőit is keresnie kell.

Megmutatja a lelkünk rejtelmeit?
„A betű mutatja a lelket, aki betűkkel ír, az valósággal benyomja ezekbe lelkének képét, mi az írás által megismerhetjük az írónak a lelkét”, írta Phalerensi Demetrius athéni szónok a Kr.e. 4. században. A grafológiát alkalmazók szerint az íráselemek nagysága, egymáshoz és az írástömb egészéhez viszonyított aránya, elhelyezkedése, a létrehozó mozdulat iránya, sebessége, nyomatéka információval szolgál a gondolkodás- és munkamódról, energiakészletéről, érzelemvilágáról, önmagához való viszonyáról.


Problémamentesnek mutatja magát, noha ez nem igaz

„Hársfa” jeligét választotta a több szakképzettséggel rendelkező 43 éves határozott, makacs nő, akinek kézírása a magas intellektuális (szellemi) képességeit, a kreativitását, és a megérzéseinek, intuícióinak a hatékony működését vetíti elénk. Széles érdeklődési körrel rendelkezik, az új információkra nyitott, érdeklődő természetű hölgy, aki a tudásra vágyik. Megbízható, munkavégzésében alapos, azonban tudja és érzi, hogy sokkal több mindenre lenne képes, ha egy számára megfelelőbb, szellemi képességeit igénybe vevő foglalkozást végezne. A folyóírással írt sorok alá egy fát is rajzolt, mely visszatükrözi az írásjegyei alakításában megjelenő zárkózottságát, szorongással, belső feszültséggel telt lelki világát. A papírra vetett betűiben a nyugtalanság jelenik meg, mely ellen erősen küzd, és törekszik a kiegyensúlyozottságra. Magabiztos fellépésével megtéveszti a körülötte lévőket, nagy térfoglalási igényét elnyomva minél nyomasztó múltbeli események jövőbeli kivetüléseit rejtik. Az eljövendő titkokat rejtő jövő elől a múltba menekülne, de lelke ott sem talál gyógyulást és megnyugvást, a negatív élmények kellemetlen érzésekkel töltik el. A jeligéje – a hársfa – szimbólumként értelmezhető; a hársfa hosszú életű, virágának édes illata megnyugtató hatású, a szárított virágából készült tea, mint gyógyító forrásként megjelenő elixír begyógyíthatná szívének sebeit, és stabilabbá, biztonságosabbá tehetné létét a mindennapokban. Az energiái változó szintet mutatnak, olykor kicsattan, erősnek érezve magát a tevékenység vágya hajtja, űzi; máskor viszont a fáradtságtól szinte mozdulni sem tud. A kötelező érvényű szabályok betartását nyűgnek érzékeli. Szeretne saját kedvteléseivel foglalkozni, olvasás iránti igénye kivetül betűiben, azonban az olvasás, mint tevékenység is csak arra jó számára, hogy elmeneküljön a kínzó, bántó kevesebb helyet szeretne elfoglalni a világban. A grafikuma vidám természetét mutatja ugyan, azonban a lelke mélyén meghúzódó mély szomorúság, a fel nem dolgozott régi sérelmek nyomaiként nem hagyják, hogy derűsen tekintsen a jövő felé, mely számára a gondolatai elől a könyv lapjain megbúvó történetbe. Erősen vágyik egy stabil párkapcsolatra, melyben a megértés, az igazmondás állna a legelőkelőbb helyen, s ahol nem kellene problémáktól mentes, nyugodt életet élő embernek mutatnia magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!