Egyéb

2012.01.03. 08:00

Jólfésült, vízkedvelő kandúr keresi hasonszőrű párját

Furcsa, nem mindennapi szerzet ez a Kormi. Éjszaka alszik és imádja a vizet. Különös szőrgombóc, mintha nem is macska lenne...

Kiss Anna

- Sajnos, a végén már annyira lebetegedett, hogy éhenhalt volna, ha nem altatjuk el. Misi nagyon szép kort élt meg, igazi családtag volt... Mivel ő is perzsa cica volt, szerettük volna, ha a következő kedvenc is fajtatiszta lesz. Aztán az interneten ráleltem az akkor még aprócska Kormira, akiért tévedésből Ózd helyett Szentesre küldtem a fiaimat. Szóval, kacifántos úton, de végül megérkezett hozzánk a kis fekete szőrgombóc, s azóta boldogítja a családomat. S hogy milyen a természete? Abszolút ellentéte Misiének. Nagyon barátságos, dorombolós cica, holott elődje félénk, magának való kandúr volt. Rettegett a hangos zajoktól, a porszívótól, az éles hangoktól. Kormi a füle botját sem mozdítja ezekre.

Ildikó hisz benne, hogy a macska, ha egész kicsi korától nevelik, felveszi gazdái tulajdonságait, megtanulja követni az életritmusukat.

- Kormi közvetlen, sőt túlszocializált cica lett. Egy kéjenc dög , ahogy a fiam hívja kedvesen. Igényli a szeretetet, hogy dögönyözzük. Nagyon értelmes macsek, ha felemelem a mutatóujjam, rögtön megérti, hogy rosszat csinált és többször nem próbálkozik. Nem ivartalanítottuk, még szeretnénk, ha lennének kölykei. Keressük is a hozzá-illő társat, csak sajnos elég ritka a fajta a környéken.Soha nem járt még kint, igazi szobacica. Ebből következik talán, hogy beteg sem volt még.

Apró balesetek azért előfordulnak, ám Kormi a bizonyíték, hogy a macskáknak valóban kilenc életük van.

- Egyszer leesett az ablakpárkányról. A négyemeletnyi zuhanás azonban meg sem kottyant a cicának, ám azóta kétszer is meggondolja, hova fekszik. Nagy a mozgásigénye, így gyakran játszunk vele, kedvenc játékszerei a pingponglabdák és az övek. Bár van külön fekhelye, Kormi eleinte gazdája ágyában aludt. Aztán jobb helyet talált magának...

- Kedvenc ágya a vécében leterített vastag szőnyeg. Éjjel - ellentétben macskatársai természetével - egy hangját sem lehet hallani, amikor azonban 6-kor megcsörren az ébresztőórám, már kint is van, és követeli az őt megillető bőséges és minőségi reggelit. Kormi ugyanis nem eszik meg akármit, mindenből a legjobb kell neki, a házi kosztra rá sem néz. Egyik este kint felejtettem a rántott húst. Azt gondolják, megette?! A konyhakövön focizott vele...

Más macskátlan tulajdonsággal is rendelkezik a perzsa kandúr. Imádja a vizet.

- Néha belemászik a vízzel teli kádba, tapicskolja, sétálgat benne, sőt, bele is kóstol...


Kormi, a barátságos perzsa gondozása
Mint megtudtuk, fürdetni nem igazán kell, hiszen a macskák folyamatosan nyalogatják magukat, tisztálkodnak. A fajtára jellemző hosszú szôőr gyakran hullik, ami okoz némi kellemetlenséget, ám ettől eltekintve Kormi rendszerető cica. Kaparófáján élesíti körmeit, amelyeket gazdái rendszeresen – havonta egyszer – le is vágnak. A kandúr nincs ivartalanítva, hiszen jelleme és szokásai egyelőre nem indokolják. Ám gazdája szerint, amint jelölgetni kezdi területét, azonnal viszik az állatorvoshoz.


Kedvencek rovatunk itt


Kedvencek rovatunk itt

Szép otthon mellékletünk további hírei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!