Egyéb

2011.12.06. 07:59

Mikulásvirág - Csak 23 fok alatt marad meg

Piros, fehér, rózsaszín, bordó és narancssárga. Csak néhány szín abból a kavalkából, amiben a mikulásvirágok kaphatóak. A trendi szobanövények vonzerejéről, történetükről és a gondozásukról a kertész, Peterman Károly beszélt.

Benedek Bálint

- Az utóbbi évtized sikernövénye kizárólag a színes felleveleinek köszönheti óriási népszerűségét - fogalmazott Peterman Károly kertész. - Természetesen vannak valódi sárga virágai, ám ezek teljesen eltörpülnek a számos színben pompázó levelek között.

Európán belül Németország termeszti a mikulásvirágok 85 százalékát, mely évente megközelítőleg 50-55 millió darab növényt jelent. A maradék 15 százalékon osztozik a többi uniós ország.

- A németek különféle nemesítésekkel számos érdekes színnel hódítják meg a vásárlóikat - tette hozzá Peterman Károly. - A sötét pirostól, a világos rózsaszínen keresztül a legújabb őrület a tarkán csíkozott verzióban tündöklő virág.

Peterman Károly szerint a magyarok még mindig a tűzpirosat keresik, mely ebben az adventi időszakban kiváló dísze a lakásnak.

- A szobanövényt a virágképződés közben becsapják , hiszen a termesztő üzemeket besötétítik, így a virág zöld levele sötétben színt vált - folytatta a kanizsai kertész. - Ez csak ilyen, rövidnappalos körülmények között történhet meg, vagyis akkor, ha a megvilágítás időtartama kevesebb, mint 10 óra. Az új levelek ismét zöldek lesznek.

A mikulásvirágot a lakás napfényes részére tegyük, de a tűző napsugaraktól is óvjuk. A növény nem kedveli a változó hőmérsékletû szobát, és a huzatot. A legjobb, ha a nyílászáróktól távol tartjuk, viszont a 23 Celsiusfok felett is biztosan pusztulásra van ítélve. A cserép alá helyezzünk alátétet, s ezen keresztül lehetőleg állott vízzel öntözzük! Ha lehullatja a levelét, ne dobjuk ki, vágjuk vissza, nyár elején újra növekedésnek indul.


Szép otthon mellékletünk további hírei itt! 


 Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!