Egyéb

2011.10.18. 06:57

Különleges hobbi - Téglákat gyűjt a főfelügyelő (képgalériával)

Bő 4 éve kapott rá a feliratos téglák gyűjtésére dr. Berki Szilárd, s máris mintegy 1500 darabos kollekciót mondhat magáénak.

Magyar Hajnalka

- Tegnap is beleakadtam egy bontásba, az anyag ment volna a zúzóba, aztán egy útalapba... - mutatja a legfrissebb zsákmányt , amelyben egyebek közt az Esterházy-család monogramjával ellátott tégla is rejtőzik, 1886-ból.

A gyűjteményben akad olyan darab, ami egy kisgyerek lábnyomát őrzi, de a kutyák is előszeretettel hagyják ott mancsuk rajzolatát a még képlékeny anyagon. Az ember csak kapkodja a szemét, római kori páva motívum, göcseji rozetta, szabadkőműves jelkép, nemesi címerek, monogramok, a legkülönfélébb feliratok láthatók a téglákon. A szenvedély nagy úr, egy idő után annyi pecsétes tégla gyűlt fel a jánkahegyi portán, hogy nem tudták hova tenni, elkezdték hát beépíteni. Így született meg az előkertet ékítő áttört, kovácsoltvassal kombinált táglafal, mely előtt kis pihenő, sziklakert, s alulról megvilágított csobogó is helyet kapott. Hamarosan egy gyönyörű téglapad egészíti majd ki a kies sarkot. Folytatásként éppen e napokban veselkednek neki, hogy a családi ház homlokzatát is hasított címeres téglával burkolják be, mint tették ezt már az oldalsó, s a hátsó fronton.

Ahogy az épület mögé kerülünk, gyönyörű kemence és bográcsozó hely bontakozik ki a szemünk előtt. A méretében is tiszteletet parancsoló építmény a sütés-főzés minden válfaját felkínálja. Berki Szilárd felesége évente több alkalommal kenyeret is süt a kemencében, ahol az egy tepsiben elhelyezett különféle húsok ugyancsak utánozhatatlan aromát nyernek. A kemence oldalában többfunkciós sütő-főzőtér (bogrács, grill, nyárs, tárcsa) nyújtózik. A szabadtéri komplexum falában oszloptéglák, boltozatot kiadó trapéz elemek, kútgyűrű téglák is találhatók.

- Jó, ha a gyűjtemény feléről tudom, hogy kihez köthető, nagyon sok kutatást, böngészést igényel még a téglák eredetének feltárása, a feldolgozás - mutat végig a ház mögötti síkon szétterített maradékon . A téglaszőnyeg nem csak mintázatában lenyűgőző, számtalan színárnyalat ugyancsak felbukkan, a zöldessárgától a szürkén át a mély bordóig, barnáig.

- A szín az anyagától függött, attól, hogy vasat tartalmazott vagy valamilyen földpátot - fejtegeti vendéglátónk. A bontott tégláról sósavval maratja le a meszet és a salétromot, így teljességében kibontakozhat az eredeti színvilág és a rusztikus felület. És még nincs vége a csodáknak. A házba belépve látjuk, hogy a nappali, a folyosó fala, de még a hálószobájé is feliratos téglákkal van tapétázva .

Hogy jobban áttekinthesse gyűjteményét, egyik fia, aki éppen az ELTE doktoriskoláját végzi, karácsonyi ajándékként fényképes katalógust szerkeszt számára. Nemrégiben csatlakozott a Monarchia Bélyeges Tégla Gyűjtők Egyesületéhez, tőlük is segítséget remél a további feldolgozó munkához.



Minta a vetőláda alján
A téglákon nemesi jelképek, címerek, letűnt téglagyárak szignói, vallási szimbólumok, településnevek szintén gyakoriak. De miként is kerültek e hol kidomborodó, hol bemélyedő jelzések a téglákba? A magasabb minőségre utaló, domborodó bélyegeket a vetőláda alján lévő nyomóforma adta, míg a bemélyedő mintákat nyeles pecséttel ütötték a száradó téglákba. A jelzések azt a praktikus célt szolgálták, hogy a téglagyárakban meg lehessen különböztetni, kit is illet az építőanyag. 

Szép otthon mellékletünk további hírei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!