Egyéb

2011.08.08. 09:00

Az ananász kakukktojás a dísznövények családjában

1493-ban szokatlan külsejű gyümölcs érkezett Európába Kolumbusz Kristóf Paraguayból hazatérő hajóján. A rücskös héjú, zöld levelű ananász a broméliafélék családjába tartozik, mely családban leginkább dísznövények találhatók.

Kiss Anna

Számos felhasználási módja ismeretes. A trópusokon levéből megerjesztve bort, nanaja nevű likőrt és szeszes italt készítenek, Indiában orvosságként használják, a Fülöp-szigeteken a 16. század elején leveleinek rostjából még szövetet is készítettek.

Az ananász magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű enzimnek köszönhetően az egyik legkedveltebb egzotikus gyümölcsfajta. Legtöbben a diéta részeként, fogyást elősegítő hatásáról ismerik.


- A bromelin ugyanis zsír- és fehérjebontó hatású - tudtuk meg Egyed Zsuzsannától, az egyik belvárosi gyógynövény szaküzlet vezetőjétől. - A táplálék minél tovább tartózkodik a gyomorban, annál jobban terheli azt. Ha azonban gyomrunk hamar végez az emésztéssel, van elegendő gyomorsav, az lökést ad az egész emésztőrendszernek. A fent említett enzim segít a szervezetnek a fehérjék megemésztésében, s ezáltal csökken az emésztési idő. A gyümölcs fogyasztásával tehát felgyorsul az anyagcsere, valamelyest csökken az éhségérzet is. A bromelin enzimet kivonják a gyümölcsből, majd koncentrátumként, kapszulaformában lesz megtalálható az üzletek polcain. Ezekben a táplálékkiegészítőkben gyakran több hatóanyagot kevernek össze, az ananászt gyakran kombinálják papainnal, azaz a papayában található enzimmel. Ugyanazt a hatást szimplán a gyümölcs fogyasztásával nem tudjuk elérni, mert ahhoz rengeteget kellene belőle elfogyasztanunk.

Természetesen ebben az esetben is elmondható, az ananász fogyasztása és a hatóanyagát tartalmazó készítmények szedése önmagában nem elegendő a súlyvesztéshez. A helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás alapfeltétele minden típusú fogyókúrának.

Mint megtudtuk, az ananász áldásos hatásait nem csak a diétázók használhatják ki.

- A bromelin csökkenti a vér savtartalmát, illetve elősegíti a vér sav-lúg egyensúlyát, ezáltal sebgyógyító gyulladáscsökkentő, vérhigító és fájdalomcsillapító hatása is ismert. Segít az ödémák ellen, hozzájárul a véraláfutások felszívódásához.

Ez a kincset érő enzim csak a friss gyümölcsben található meg, hőkezelés hatására eltűnik, így ananászkompótokban, befőttekben ne keressük. Mint megtudtuk, a gyümölcs már a szállítás során is sokat veszít ásványianyag-tartalmából.

Az ananász nem csak belsőleg fejti ki hatását. Külsőleg alkalmazva szépen megtisztítja bőrünket.

- Egyes kozmetikumok ananászlevet tartalmaznak, melyek segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket. Léteznek ananász-maszkok is. Segítségükkel megszabadulhatunk a bőrelszíneződésektől, öregkorban kialakuló szeplőktől - mondta el végül a szakember.


Mielőtt megennénk a gyümölcsöt
Ha ananászt vásárolunk, fontos, hogy a megfelelően érett, sárgás, jellegzetes illatú gyümölcsöt válasszuk ki. Frissen szinte azonnal fogyasztható, ha a levét szeretnénk csak kinyerni, a legjobb ha centrifugázzuk. A hámozása nem könnyű feladat. Először vágjuk le az ananász tetejét és az alját, majd széles sávokban szabaduljunk meg a vastag héjától. Ezt követően tetszőleges vastagságú karikákra vághatjuk fel a gyümölcsöt, majd végül a közepén található fás résztől is váljunk meg.



Életmód dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!