Egyéb

2011.05.16. 08:18

Schobert Norbert - Keveset enni, többet mozogni, így fogunk fogyni

Bár késett, nem is keveset, de mégis sokan várták Schobert Norbertet, aki azzal kárpótolta a zalaiakat, hogy megígérte, a feleségével együtt hamarosan eljön sportnapot tartani.

Horváth Viktória

 

- Az inzulin felelős a hízásért, valamint az étvágyunkért. Ha magas a szintje, nagyon kívánjuk a tésztát és az édességet. Ha alacsony, akkor pedig olyan ételeket, amelyek a zsírbontást segítik: húsokat és zöldségeket. S vannak olyan élelmiszerek is, amelyeket ha elfogyasztunk, megemelik az inzulinszintünket - mondta Schobert Norbert. - A legtöbb fogyni vágyó ember nem gyenge akarat-erejű, csupán az inzulinszintjét nem tudja befolyásolni.

A magas inzulinszint nemcsak a fogyásban okozhat nehézségeket: a depresszióért, az önbizalomhiányért, különböző betegségekért és az enerváltságért is felelős. Nem mindegy, hogy mit eszünk éppen ezért. Aki fogyni akar vagy csak egészségesebben élni, annak szükséges az életmódváltás. Ne higgyük, hogy egy-két hét fogyókúrával tartós eredményt érhetünk el. Sajnos, a legtöbbször ilyen esetben a duplája jön vissza a kilóknak, mint amit leadtunk.

Nagyon fontos, hogy csökkentsük a szénhidrátbevitelt, s közben ne lassuljon le az anyagcserénk se. Emellett a mozgást se hanyagoljuk: az étkezés 80 százalékban, a mozgás 20 százalékban felelős a sikeres zsírégetésért.

- Alapvetően csak a mozgástól nem fogunk fogyni, hiszen amit egy óra alatt ledolgozunk, azt utána 10 perc alatt megesszük. Ezért mindkettőre oda kell figyelnünk.

S hogy hol rontja el a legtöbb fogyni vágyó? Mindenki drasztikusan áll hozzá: megvonja magától a tápanyagokat, kihagy étkezéseket és túlzásba viszi emellett a mozgást. Persze, hogy egy-két nap után feladja.

- Másrészt nincsenek csodaszerek, felesleges megvásárolni sok ezer forintért a különböző táplálékkiegészítőket, hiszen nincsen tudományos bizonyíték arra, hogy valóban fogyasztanának. Amit erre költenek az emberek, az kidobott pénz. Ezt költhetnék inkább az egészséges étkezésre, bár az a tapasztalatom, hogy ez az, amin az emberek mindig spórolni akarnak.

 

Schobert Norbert szerint míg egy olcsóbb étel csak üres kalóriákat tartalmaz, s egy órára lakat jól, addig egy jobb minőségű, de drágább, akár hat-nyolc órára is. Így kevesebbet kell belőle venni és enni is.

- A fogyás biztos receptje? Állítsunk össze egy étrendet szakember segítségével és ne térjünk el tőle. Ha mindennap csak 150 g szénhidrátot viszünk be és azt is a sokáig felszívódó fajtából, mint mondjuk a teljes kiőrlésű kenyerek, akkor máris tettünk egy nagy lépést a karcsú alak felé. Kellemesen, de tempósan lehet súlyt veszteni. S nagyon fontos: étkezzünk naponta háromszor-négyszer.

A fitnessguru szerint a sok elhízott ember hiábavaló küzdelme annak a következménye, hogy bekerültek egy ördögi körbe, amit az élelmiszer- és a gyógyszeripar manipulál. Függést és mesterséges éhezést okoznak, miközben azt hisszük, mi rontottunk el valamit, hogy meghíztunk.

 Életmód rovatunk további cikkei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!