Egyéb

2011.05.13. 02:28

Alufelni: érzékeny szépség

Mostanra a legtöbb autóra felkerült a nyári gumi, és tendencia: egyre több tulajdonos szerelteti az abroncsokat könnyűfém-, vagy - köznapi elnevezéssel - alufelnire.

Horváth-Balogh Attila

 

- A könnyűfém felni sokkal tetszetősebb, mint az acéllemezből készült, ebben rejlik növekvő népszerűsége. Hátránya, hogy érzékenyebb és sérülékenyebb is annál - bocsátotta előre Dara Roland, a nagykanizsai Rolling Motors Felniklinika ügyvezetője. - A legnagyobb veszélyt a kátyúk és a járdaszegélyek jelentik, egy mélyebb gödör ütésétől például deformálódhat a felni, letörhet a széle, a járdaszegély pedig nagy darabot dörzsölhet le belőle. A torzulás az anyag rugalmassága miatt szerencsére viszonylag könnyen kiegyenesíthető. Veszélyesebb , ha a széle törik le: kisebb sérülést speciális alumínium-hegesztővel esetleg lehet javítani, de ha nagyobb a baj, mehet a felni a szemétbe. A ledörzsölés sem egyszerű eset: a legtöbb esetben a teljes felületet le kell csiszolni, s újrafesteni, ami persze, már soha nem lesz olyan, mint a gyári fényezés. Az ilyet minden szezonban egyszer ajánlatos újrafújni, mert a gőzborotvától, kavicsfelverődéstől hamar lepattogzik róla a lakk.

 

Dara Roland szót ejtett a könnyűfém felni tisztításáról is és elmondta: meg kell válogatni, mivel távolítjuk el róla a szennyeződést. A legajánlottab e célra speciális tisztítófolyadékot használni vagy maximum samponos vizet, mert a többi, hagyományos vegyszerektől elveszíti a fényét, megmattul tőlük a felület. Adódik a kérdés: mi a helyzet az autómosókkal? Nos, azoktól nem kell tartanunk, üzemeltetőik ugyanis ügyelnek rá, hogy olyan mosószert használjanak, ami nem károsítja az ötvözetekből készült kényes felniket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!