Egyéb

2010.08.31. 06:09

Kisebb gázszámla a jutalom

Úgy óvni a környezetet, hogy közben pénzt is spórolunk vele, igazán jó üzletnek tűnik. A titok, legyen szó felújításról vagy új ház építéséről, a megfelelő szigetelésben rejlik.

Varga Lívia


- Első lépése minden háztulajdonosnak az épület szigetelése kell legyen - folytatja Kozma Tiborné, megjegyezve: a szigetelőanyag vastagságán ne spóroljunk, ne riadjunk vissza a 10-20-30 centis vastagságtól sem, mert gyorsan megtérül a befektetett költség. - Sokan nem is gondolnák, de az oldalfalak esetében a vakolat agyaga a drágább, nem a szigetelőanyag.

Mivel a meleg mintegy hatvan-hetven százaléka a tetőn át szökik el, a hozzáértők ide is hasonló vastagságot javasolnak. A hagyományos szigetelőanyagok helyett azonban célszerű korszerűbb anyagokat alkalmazni. A szarufák fölé hőhídmentesen beépített PUR-PIR táblák használatakor ugyanis a tetőfa mennyiségét nem kell megduplázni, így további költséget takarítunk meg. A párára nem érzékeny lapok ráadásul hosszú távon is megbízhatóan szigetelnek.

- Régi épületeknél, ha a tetőteret nem lakják, célszerű a födémszerkezetre lépésálló szigetelőanyagot teríteni, míg, ha lakott a tetőtér, az optimális megoldáshoz ajánlatos szakember segítségét kérni - tanácsolja a cégvezető. - Annak pedig, aki új épületet tervez, a szép és barátságos otthon megteremtése mellett a legfontosabb célkitűzése az energiahatékonyság legyen.

A tervezésnél figyelembe kell venni a telek adottságait, az uralkodó szél irányát, az épület tájolását, a benapozás lehetőségét, az épület tagoltságát, a nyílászárók elrendezését, valamint az alternatív energiaforrások lehetőségét. S ami nagyon fontos: az épületet úgy csomagoljuk körbe, hogy ne szökjön el a meleg sem az aljzaton, sem a lábazaton, sem az oldalfalon és a nyílászárókon s a tetőn sem.

- Amennyiben döntésre szánjuk el magunkat, tervezhetünk passzívházat, amelyben nincs szükség hagyományos fűtési módokra, ám már egy alacsony energiájú épülettel is sokat megtakaríthatunk, ha a vastagabb szigetelések mellett gáztömör nyílászárókat, illetve hővisszanyerő szellőztetőrendszert alkalmazunk. A napkollektorok, napelemek, hőszivattyúk beépítésének pedig csak pénztárcánk szabhat határt...


● Egy passzívház megépítése körülbelül húszharminc százalékkal kerül többe, mint a hagyományos épületeké
● A megtérülési idő megközelítően tíz esztendő
● Egy passzívház éves energiafelhasználása tizenöt kilowattóra négyzetméterenként
● Ezzel szemben a hagyományos épületeknél az éves energiafelhasználás kétszázötven– négyszáz kilowattóra körül alakul négyzetméterenként

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!