Egyéb

2010.07.08. 06:46

Nem a csalánba üt a mennykő...

A közhiedelemmel ellentétben az épületek tetejére szerelt villámhárító nem védi meg elektromos készülékeinket a villámcsapás okozta károsodástól.

zaol.hu

 - A legfontosabb a villámcsapás során keletkező túlfeszültség kiiktatása - tudtuk meg Szabó Attila nagykanizsai elektronikai műszerésztől. - Erre több módszer is kínálkozik. Mivel a villám nem egyszer a ház elektromos hálózatán keresztül érkezik, a legolcsóbb védekezési lehetőség, ha kihúzzuk a készülék csatlakozóját az áramkörből. Jó azonban, ha a antennáét sem hagyjuk benn, ugyanis a parabola- és a tetőantenna is levezeti a készülékbe a túláramot. Azt viszont ne higgye senki, hogy ez 100 százalékos védelmet nyújt. Ugyanis a villámlás során keletkező mágneses erőtér is károsíthat.

 

 

A szakember hozzátette: ezenkívül lehet vásárolni olyan túlfeszültségvédelmi berendezéseket, csatlakozókat, elosztókat is, amelyek szintén megakadályozhatják a televízió vagy a hifitorony tönkremenetelét - igaz, ezeket egy-egy akció után el kell dobnunk, ugyanis egyszer használatosak. Vehetünk helyettük újat, de ennyit talán megér, ha százezres plazmatévénk megússza.

Szabó Attila érdekességként megemlítette, találkozott már olyan esettel is, amikor egyetlen villámcsapás egy utca összes tévékészülékét tönkretette.

Szabó Attila érdekességként megemlítette, találkozott már olyan esettel is, amikor egyetlen villámcsapás egy utca összes tévékészülékét tönkretette.

 

Digitális rovatunk hírei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!