Egyéb

2010.04.01. 02:28

A digitális szakadék veszélye

Az okostelefonok és a mobil szogáltatások új generációjának elterjedésével fennáll a veszélye, hogy egyre nagyobb lesz a digitális szakadék a különböző felhasználói rétegek között.

Kelemen Valéria

Miközben a mai fiatalok szinte a számítógépekkel nőttek fel, s könnyen eligazodnak a különböző menükben, addig az időseknek komoly gondot okoz egy modern eszköz kezelésének elsajátítása. Ezért lenne fontos, hogy a gyártók és a fejlesztők olyan szavakat és szimbólumokat használjanak, amit az öregebbek is ismernek. Az időseket amúgy is bátorítani és támogatni kell a mobilok használatában, például egy könnyen megtanulható menüstruktúrával s a legfontosabb funkciókhoz vezető közérthető nyelvezettel.

A készítők ugyanis gyakran alkalmaznak olyan technikai nyelvet, amit a nyugdíjasok egyszerűen nem értenek, s legyünk őszinték: hogyan is várhatnánk el tőlük? A képernyő mérete és formája, a betűk kontrasztja és a háttér is meghatározó, s az is fontos lehet, hogy a kijelző fényes avagy matt. A manapság divatos érintőképernyő nagy kihívást, sőt: komoly akadályt jelent a szenior korosztálynak, s jó szívvel igazán csak a kísérletező kedvűeknek ajánlható.

Mindenesetre nekik is türelmesen kellene elmagyarázni annak működését, de más kérdés: van-e arra elegendő idejük a mobil szaküzletek eladóinak?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!