Egyéb

2009.12.10. 06:30

Pattanás és villanyoszlop - A fényképezés rejtelmei 20. rész

Erősen túllő a célon, aki úgy véli: a számítógép térhódítása a fényképészetben azt jelenti, hogy lassan a fotósra, az emberre már nem is lesz szükség.

Varga Andor

 

A számítógépes utómunkáknak vannak szintjei. Az alapszint alatt eggyel találhatók azok a műveletek, amelyeket az egyszerű amatőr gépek is automatiusan elvégeznek gazdájuk helyett: nyomtatható állapotba hozzák a felvételeket. Eggyel magasabb, ha mindezt a fotós maga teszi meg: számítógépre tölti a felvételt, élességet és kontrasztot állít, fehéregyensúlyt módosít, tónust korrigál - a szakzsargon szerint feldolgozza a fotót. A második szint, amikor az ember belenyúl a képbe: eltünteti a piros szemet, leretusál egy pattanást, vagy a képre az objektív esetleges koszolódása miatt rákerül foltokat, illetve kiradírozza a rossz helyre komponált villanyoszlopot. De nagyon fontos: ez a - sajtóban is használatos - módszer sosem változtathatja meg a tartalmat!

- Megvan a helye és ideje annak is - jutott el a harmadik szintre Umberto. - Külön művészeti kategória a komputeres fotográfia, amikor egy adott képen ábrázolt valóságból a végtermék létrejöttére nem marad szinte semmi. Akik ezzel foglalkoznak, csak egy részben fotósok, inkább grafikusnak tekintehők. Viszont a számítógépes szakmát ők is az alapszintnél kezdték, tehét nem utolérhetetlenek...


Digitális rovatunkért klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!