2009.10.06. 02:28
Biokertészet hókuszpókusz nélkül: Spenótmag levélben
Levelet kapni öröm, főleg ha ajándékot is rejt a boríték. (No, nem az APEH csekkmellékletes küldeményére gondolok.)
A napokban Horváth Béláné Lentiből postai úton új-zélandi spenótmagokat küldött nekem, gondolván, hátha nincs ilyen növényem. Bagodba is újból hivatalos voltam, Erzsike néni kertbarátnőmtől a táskányi padlizsán mellett többek között egy ölnyi új-zélandi spenótot is hoztam. Már jókora adagot lefagyasztottam belőle, a jövő tavaszig akár minden héten spenót kerülhet az asztalra. (Remélem a hírrel nem ijesztem el a háztól a férjemet.)
A napokban Horváth Béláné Lentiből postai úton új-zélandi spenótmagokat küldött nekem, gondolván, hátha nincs ilyen növényem. Bagodba is újból hivatalos voltam, Erzsike néni kertbarátnőmtől a táskányi padlizsán mellett többek között egy ölnyi új-zélandi spenótot is hoztam. Már jókora adagot lefagyasztottam belőle, a jövő tavaszig akár minden héten spenót kerülhet az asztalra. (Remélem a hírrel nem ijesztem el a háztól a férjemet.)
A mai szent napon földbe is kerülnek az ajándék magok, felásom majd a helyét és egy kis komposzttal gazdagítom. A szakirodalom javasolja, hogy tavasszal kis cserepekben neveljek belőle palántát, s csak a fagyosszentek után ültessem ki. Pár magot meghagyok majd, s kora tavassszal a paprikával, a paradicsommal és a padlizsánnal együtt felcseperedik a spenót is. Már mindenféle maggal rendelkezem ugyanis, hála Annus és Erzsike néninek. Kíváncsi leszek, milyen sikert érek el a padlizsánültetvényemmel...
Visszatérve a spenótra, érdemes helyet szorítani neki minden kertben, hiszen az egyik legegészségesebb zöldségféle, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, ráadásul számottevő vastartalommal dicsekedhet. A legtöbbször csak főzeléket készítünk belőle, a baj, hogy ezt nem mindenki szereti. Számos spenóttal készült étel ismert, érdemes megkeresni azt, amelyik esetleg ízlik a finnyásabb családtagnak is. Zoltán fiam például kategorikusan elutasítja a spenótfőzeléknek még a látványát is, ám az azzal töltött lasagne-t imádja.
Az egyszerű, mezítlábas spenót tavasszal és ősszel is vethető, a legjobb, ha időben eltolva, több alkalommal tesszük, hogy ne egy időben legyen szedésérett, így folyamatosan, frissen, amíg a levelek zsengék, felhasználható. E zöldségfélének nagy szerepe van a biokert vegyes növénykultúrájában is, gyökere ugyanis szaponinokat (glikozidok) tartalmaz, ami a sejtfal tápanyagfelvevő képességét növeli. Tehát a spenótgyökér maradjon a földben, serkenti a talaj érését is.
Az új-zélandi spenót - a kristályvirág-félék közé tartozik - egyébként hiányt pótol, hiszen a nyári időszakban zsenge hajtáscsúcsokat és leveleket hoz, ami fogyasztásra a legideálisabb. Több indát is fejleszt, így nagyobb helyet igényel, mint a nálunk ismertebb társa. A levele is jóval húsosabb, elbokrosodik, kiváló talajtakaró nagy felületre,
a paradicsommal és a gyümölcsfákkal él jó szomszédságban. Annus néni például a kerten kívül az öreg almafa alá is ülteti, s láss csodát! - ott tenyészik a leggyönyörűbben. Míg a kertben lévő társai csak sínylődtek a kánikulában, a fa alatt hatalmasra nőnek a haragoszöld levelek.
Spenótféleség a laboda is, több helyen egyenesen spenótfának nevezik, napsütéses időben már januárban vethető. Nekem erre nincs szükségem, párat mindig meghagyok télre a tengeliceknek, azok segítenek szétszórni a magját.
Spenótról szólva említsük meg a mángoldot is, ami szintén egy vitaminbomba, ráadásul magas ásványi- anyag-tartalommal bír.
Ősszel komposzttal, némi szerves trágyával előkészített talajt igényel, áprilisban vetjük, de a júliusban földbe kerülő némi takarással akár át is teleltethető.
A külső takaró leveleit egész nyáron folyamatosan szedhetjük, a közepét viszont hagyjuk meg, csak így tud rendre megújulni.
A spenóthoz hasonlóan készíthető el.
A spenóthoz hasonlóan készíthető el.
Olvassa el Szép otthon rovatunk további érdekes cikkeit is, katt ide!