Egyéb

2009.09.14. 06:32

Személyiségrajz, a kézírás elemzésével - Várjuk olvasóink leveleit!

Zalaegerszeg - A kézírás és a személyiségvonások összefüggéseiről, az ezt feltáró grafológiáról sokáig hirdették: áltudomány. Napjainkban elismerik létjogosultságát. Lapunk most induló sorozatában időről időre szakértő segítségével fedezhetik fel, mi mindenről is árulkodnak a papírra vetett betűk.

MTI

A főiskolát végzett 50 éves, jobbkezes, ereje teljében lévő férfi papírra vetett betűi az avatott szem számára sok érdekes információt árulnak el arról a személyiségről, akit kevés ember tud megközelíteni, s ezáltal lelkéhez közel kerülni. Ennek ellenére odaadó, másokon mindig segíteni kész ember. Kézírásában megjelenik a saját értékeit, adottságait, képességeit ismerő egyén, aki magas intellektuális szinttel, kreativitással, gazdag fantáziavilággal rendelkezik, s a teljességre törekszik. Dacára önismeretének, karakterének domináns tényezője a változékony önbizalom, a bizonytalanság, az állandó elégedetlenségi érzés önmagával szemben, az önmarcangolás, mint az állandó lelki békétlenség megjelenése. 


Megjelenik a saját értékeit, adottságait, képességeit ismerő egyén
Fotó: Arany Gábor

 

Gondolkodása gyors, a gondolatok gyors egymásutánban villannak fel, és úgy érzi, hogy valamely gondolatfolyamatot többféleképpen is fontolóra vehet, nem hagyja magát egy véletlenül felbukkant ötlettől kényelmesen vezetni, hanem tépelődik, mérlegel, szellemi megnyilvánulásait színezni akarja. Holisztikus látásmód jellemzi, mely az egész elsődlegességét hangsúlyozza a részletekkel szemben.

 

Érdeklődése a megmagyarázhatatlan dolgok felé fordul. Alapvető igénye mutatkozik az olvasásra.

 

Munkájában a megbízhatóság jellemzi, nem halogatja a tennivalókat, azonban az elméleti munkát előnyben részesíti. A folyamatok első szakaszára a lendület, energikusság jellemző, mely később az energia csökkenésével párhuzamosan alábbhagy. Meglévő energiáit gazdaságtalanul használja fel, ezáltal erejét, idejét szétszórja, ami a hatékonyságát csökkenti.

 

A fáradtságra utaló jegyek megjelennek a kézírásban, melynek oka az állandó tenni vágyásban keresendő, teljesítmény motivációja mögött a nagyfokú szellemi kíváncsiság, értelmi éhség is állhat. Ugyanakkor ez a kimerültség, az elerőtlenedés lehet az oka annak, hogy pillanatnyi lelki állapotában hárítja, tolja el magától az elvégzendő feladatokat.

 

A személyiség képe kirajzolódik szimbólumokon keresztül is, melyek a papíron nyomot hagyó toll által képzett betűkben, azok vonalaiban megjelenhet. A vizsgált kézírásban érdekes volt megfigyelnem a kettős kereszt megjelenését a t betűben, mely a mélységes hit megnyilvánulása, a jövőtől tartó, annak viharaival szembeszegülő, küzdő haladás kivetülése, és az írásmintát adó személy (duktor) reménye arra vonatkozóan, hogy a jövő nemzedék számára is fennmarad a munkája által teremtett szellemi érték.

 

Novák Mária
grafológus, írásszakértő, tankönyvszakértő


Várjuk kedves olvasók jeligével ellátott, sima A/4-es lapra, legalább 15 sor terjedelemben, golyóstollal írt - fogalmazás bármely témában - teljes névaláírással ellátott leveleit, melyben kérjük, legalább az alábbi adatainak megadását: életkor, nem, végzettség, foglalkozás, valamint nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a grafológiai elemzési személyiségrajza, feltett kérdéseire a grafológus válasza a lapunkban közzétehető.

Novák Mária grafológus korábban többek között Deák Ferenc, Walt Disney és Verebes István írását is elemezte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!