Egyéb

2009.08.21. 13:27

Mérges verdák diadala (képgalériával)

Sármellék - Mennydörgésszerű robajjal üvölt a végletekig pörgetett motor, de még ezt a versenyautós dallamot is elnyomja a peres gumik szüntelen sikítása az aszfalton. Elképesztő mutatványokkal kápráztatja el a közönséget az átépített BMW kabrió.

Horváth A. Attila

Egyenesen csak a kigyorsításoknál halad, egyébként végig csúszik, farol, fordul a BMW az akadálypályán, hogy a lehető leggyorsabb körökkel rémítgethesse utasait. Ez a drift, a kanyarvadászat művészete, ami nyugatabbra már régóta elterjedt hobbi tuningautós körökben, míg nálunk mostanában bontogatják szárnyaikat a műfaj hódolói. 


A rendezvény egyik sztárja, a Pontiac Trans Am. Az amerikai izomautó is rajthoz állt a versenypalettán
Fotó: Virrasztó Zsolt
A FOTÓRA KATTINTVA TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT A FLY BALATON GYORSULÁSI VERSENYRŐL!

Néhány méterrel arrébb felmérgesített verdák araszolnak a rajtvonal felé, a sofőrök gázfröccsökkel hergelik magukat és a nézőket, adrenalin a magasban, aztán jöhet a padlógáz, füstölgő gumik keresik a tapadást a repülőtér kifutóján, és mintha csúzliból lőnék ki, megindul a két rivális. A koros E500-as Merci kétséget sem hagy afelől: ezúttal gyorsabb az 5-ös Golf Gti-nél. Aztán, egy BMW-Audi párharc után megérkezik a Chevy Nova dragster, blokkjában vagy ezer ugrásra kész lóerővel, és akkorát nyúlik a pályán, hogy még a sokat megélt speedmotorosok is elismerően bólogatnak a távolba vesző gépszörny láttán.

Hasonló jelenetek szórakoztatták a közönséget múlt vasárnap reggeltől késő délutánig a sármelléki repülőtéren, ami hetedik alkalommal fogadta be a Fly Balaton gyorsulási versenyt. Különleges sportautókból sem volt hiány (a Mitsubishi EVO Lancer vagy a Pontiac Trans Am is kuriózum a maga kategóriájában), de harciassá tuningolt Suzuki Swiftekkel és Ignisekkel, Opel Corsával vagy éppen 120-as Skodával is rajthoz álltak a versenyzők, és sok esetben a kisebb presztízsű, de robbanékonyabb verdák alázták a nevesebb ellenfeleket.

- Bő kétezer látogatót fogadtunk, az eddigi legnívósabb versenyautó-felhozatal várta a vendégeket, ráadásul az idő is szép volt - értékelte a rendezvényt a szervező Márton Tibor. Mint mondta, a drift-taxi lehetőség is sokakat vonzott, úgy tűnik tehát, egyre szélesebb közönséget érdekel az a sajátos műfaj. A versenyre több mint százan neveztek, összesen 11 motoros és 9 autós kategóriában, amelyekbe a köbcenti és az átépítés függvényében sorolták az indulókat (a turbós autók egy kategóriával, a négykerékhajtásúak pedig még eggyel feljebb versenyeztek). A dragsterek bemutatója csak hab volt a tortán, az egyedi építésű Chevyt például egész nap valóságos rajongótábor vette körül, még pihenés közben is kíváncsi tekintetek figyelték a blokk környékén dolgozó szerelőket.

- Az ország távoli részeiről is érkeztek versenyzők, sőt, nemzetközivé vált végre a találkozó. Jövőre folytatjuk - ígérte végül Márton Tibor.


Barangoljon LÓERŐ rovatunk cikkei között! Klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!