Egyéb

2009.06.11. 02:29

Idén lesz e-ügyintézés

Nagykanizsa (sza) - Megújulóban a város honlapja. Ez is jelzi, hogy a VIA Kanizsa Zrt. megkezdte a fejlesztéseket, melyek nyomán adott lesz az e-ügyintézés minden feltétele.

Szalabán Attila

Nemrég vette át a város hivatalos honlapjának üzemeltetését a VIA Kanizsa Zrt., s a társaság vezetése már meg is kezdte a polgárok által régóta igényelt e-ügyintézés feltételeinek kialakítását. Első lépésként persze magát a honlapot kell megújítani.

- Kiadtuk egy profi szerverparkba a város honlapját, így az eddigieknél lényegesen gyorsabban fog működni - mutatott rá Gáspár András vezérigazgató. - Ezzel párhuzamosan átdolgozzuk az egészet, az igényeknek megfelelően korszerűsítve. Távlati célunk, hogy ellenőrizhető regisztrációt követően akár be lehessen jelentkezni hivatali ügyintézésre, s amennyiben személyes jelenlétet nem igényel, akkor elindíthassa a neki fontos feladatokat.

Ha valaki most próbálna meg egy ügyet elektronikusan, Nagykanizsa honlapján keresztül elindítani, előre szólunk: akár neki se kezdjen. A portal.nagykanizsa.hu oldalon ugyanis nem lesz képes erre - egyelőre hiányoznak ehhez a feltételek. Olvasnivalót annál többet találhat, a város működése elnevezésű legördülő menün belül a polgármesteri hivatal ügyleírásaira kattintva számos tájékoztató elérhető. Így legalább felkészülhetünk a ránk váró procedúrára.

Nem kevés nyomtatványt ellenben letölthetünk a honlapról, s ez nyilvánvalóan csökkenti az ügyintézéshez szükséges időt, hiszen előre kitöltött papírokkal érkezhetünk a hivatalba. Igaz, azt nem értettük, hogy miért lehet még mindig elérni a 2005-ös iparűzési adóbevallás anyagait, de aztán saját példánk miatt eszünkbe jutott, hogy a késlekedőkre bizony gondolni kell.

Néhány mindabból, amit fent találtunk: kérelmek az építéshatóság, a gyámhivatal, a szociális és a közigazgatási osztály területéről, okmányirodai betétlapok, ösztöndíj űrlapok, és pályázati adatlap az idei kulturális alap támogatására - melyet március másodikáig lehetett benyújtani.

- Biztos, hogy még sok munka lesz a honlappal, most például átvizsgáljuk a tartalmát, hogy mi nem aktuális már - jelezte Gáspár András. - Már sok minden elérhető, persze még korántsem teljes körű a szolgáltatás. Távlati célunk az, hogy a letölthető lapokat kitöltés után elektronikusan vissza is lehessen küldeni a hivatalba. Terveink szerint az e-ügyintézés idén megvalósul nálunk, természetesen a jegyző és a közgyűlés elvárásainak megfelelően.

A vezérigazgató érdeklődésünkre elárulta: dolgoznak egy önkormányzati képviselői portál létrehozásán is, melybe csak a városatyák tudnak majd belépni. Azon pedig a közgyűlési, bizottsági előterjesztéseket, audió és videó anyagokat találják majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!