Egyéb

2009.06.11. 02:26

Helyettünk fékez

Nagykanizsa (sza) - Bár Isaac Asimov már rég megálmodta azt az automatikus járművezérlő rendszert, melynek működését láthattuk az I, Robot című filmben, a technológia megvalósulására még várni kell.

Szalabán Attila

A svéd nemzeti közútfelügyelet már 2002-ben foglalkozott az úgynevezett intelligens sebességkontroll (Intelligent speed adaptation ISA) bevezetésének gondolatával. Ezen rendszer folyamatosan figyeli az utakon haladókat, s amennyiben gyorshajtást észlel, saját maga dönt a szabálysértés következményeiről. Az úgynevezett passzív ISA csak figyelmezteti valamilyen módon a járművezetőt, az aktív változat elektronikus módszerekkel be is avatkozik a motor működésébe, elérve a sebesség csökkentését.

Mindez ráadásul már nem csak papíron létezik: a közlekedési szabálysértőkkel szembeni kemény fellépésről híres Anglia fővárosában, Londonban, egy buszon, illetve néhány taxin és egyéb járművön már élesben tesztelik az ISA működését - sajtóhírek szerint eddig kedvező eredményekkel. A Transport for London elnevezésű szervezet hat hónapos próbaidőn keresztül veti be az új rendszert, melynek használatától a közlekedési balesetekben megsérültek számának radikális csökkenését, ugyanakkor az sem érdektelen, hogy segítségével megúszhatjuk a bírságokat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!