Egyéb

2009.06.16. 02:25

A kertek királynője

Zalaegerszeg (fzs) - Ki ne lenne büszke arra, hogy úgy emlegetik otthonát, mint - az a ház, amelyik előtt rózsalugas virágzik . Azt pedig kúszórózsából lehet nevelni, némi hozzáértéssel, sok-sok türelemmel.

Fincza Zsuzsa

A kúszórózsa (sok helyen futórózsaként ismerik) virágrácsok, pergolák vagy akár kerítések borítására alkalmasak, de mivel önállóan nem képesek megkapaszkodni a támasztékon, rendszeresen kötözni kell. Többféle kúszórózsa ismert, van amelyi évente csak egyszer virágzik, de akkor nagyon gazdagon, az igazán trendi azonban a folytonosan nyílók. Az egyszer nyílókat 2-3 évente meg kell újítani, le kell metszeni a lugas idős, ágas-bogas, száradóban lévő részeit, és helyükre fiatal, erőteljes vesszőket, gallyakat kötözni. 

A folyton virágzó fajtákat a lugas- és a kordon-szőlőhöz hasonlóan metsszük. A legerősebb hajtásokból a kordon vízszintes karjait neveljük ki, majd azokon 30-40 cm-enként engedünk fel egy-egy virágzó főhajtást. Ez utóbbiakat minden tavaszon 2-3 rügyes csapokra metsszük vissza, így belőlük ismét erőteljes és gazdagon virágzó hajtások fejlődnek. 

A legfontosabb: az elnyílott virágokat le kell vágni.

Fotó: Fincza Zsuzsa


Barangoljon Szép otthon rovatunk cikkei között - klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!