Dobri

2015.04.20. 09:16

"Ne szeszt, hanem pálinkát főzzünk"

Dobri - Milyen a jó kisüsti? - erre kaptak választ azok, akik pénteken ellátogattak a kultúrházba. Gazdag Attila szakpálinkász előadásában a gyümölcs kiválasztásáról, cefrézésről, főzésről beszélt, de a jogszabályi háttér is ismertetésre került az est folyamán.

Korosa Titanilla

- Sokszor érezzük, hogy elő- vagy utópárlatos a pálinka, ez lehet, hogy sokaknak idegen, de akik a szakmában otthon vannak, ezt meg tudják állapítani - mondta Gazdag Attila. - Fontos, hogy felismerjük ennek jegyeit, miért olyan az illata, amit érzünk, mi okozza ezt és hogyan lehet javítani. A jó kisüstihez jó alapanyag kell, bármilyen lekvár minőségű gyümölcs, megfelelően megmunkálva, pépesítve, szakszerű erjesztéssel, élesztő hozzáadásával és savpótlással. Szabályozzunk a hőmérsékletet és alig két hét alatt kierjed az alapanyag, utána kifőzzük. Szakszerű eljárással jóval többet ki tudunk hozni a termékből, mint nagyapáink. Inkább a minőséggel foglalkozzunk, ne a menyiséggel. Ne szeszt, hanem pálinkát főzzünk. Lehet, hogy sok szesz pocsékba megy, de ne ragaszkodjunk a "retró" eljáráshoz. Manapság népszerű a pálinka a fiatalok körében is, újra virágkorát éli, és ma már otthon jobb minőséget lehet készíteni, mint a bérfőzdékben.

Fotó: Korosa Titanilla

A pálinka kóstolás sem maradt el az estén, közel tíz mintát vettek ízlelés alá a szak- és hobbipálinkászok a nyílt mustrán, hogy feltárják azok pozitívumait, esetleges hibáit és tanácsok is elhangzottak a minél jobb eredmény elérése érdekében. Aszerint is osztályozták a pálinkákat, hogy egy versenyen milyen eredményt érnének el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!