Digitália

2023.08.22. 12:07

Szörnyűségeket terjesztett, betiltották a TikTokot

Szomáliában betiltották a TikTokot, a Telegram üzenetküldő alkalmazást és az 1XBet online sportfogadásokkal foglalkozó weboldalt, hogy korlátozzák az „illetlen” tartalmak és a propaganda terjedését.

MTI

Fiatal szomáliai menekült nők okostelefonnal Kenya északkeleti részén. A Dadaab menekültkomplexumban 2018-ban készült felvétel

Forrás: AFP

Fotó: Yasuyoshi Chiba

Az ország hírközlési minisztere hétfőn felszólította az internetes vállalatokat, hogy „függesszék fel azon alkalmazások használatát, amelyeket terroristák és egyéb erkölcstelen csoportok arra használnak, hogy szörnyű képeket terjesszenek és félretájékoztassák a nyilvánosságot”.

A döntés napokkal azután született, hogy Hassan Sheikh Mohamud szomáliai elnök kijelentette, hogy az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet elleni katonai offenzíva célja az al-Kaidával kapcsolatban álló csoport felszámolása a következő öt hónapban.

Az al-Shabaab néven elhíresült csoport tagjai gyakran osztják meg tevékenységeiket a TikTokon és a Telegramon.

A Telegram közleménye szerint „a vállalat következetesen eltávolítja platformjáról a terrorista propagandát Szomáliában és világszerte egyaránt”.

A TikTok és az 1XBet egyelőre nem reagált a sajtó megkeresésére.

A döntés szerint az internetszolgáltatóknak legkésőbb csütörtökig elérhetetlenné kell tenniük az érintett szolgáltatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!