Sikeres leszállás

2021.11.09. 09:46

Tényleg pelenkában tért vissza a Földre a négy űrhajós

Bár már szombatra-vasárnapra vártuk, kis bosszúsággal ugyan, de szerencsére biztonságban visszatért a Földre hétfő éjszaka négy asztronautával a fedélzetén a Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegysége.

Fotós: EyePress via AFP

Fotós: EyePress via AFP

Az űrkapszula ejtőernyővel ereszkedett le az Atlanti-óceán vizére Florida partjainál, helyi idő szerint éjszaka fél tizenegykor. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA élőben közvetítette a visszatérést.

Smiles, thumbs up, and peace signs. The " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@SpaceX Crew-2 astronauts are happy to be home after six months in space. pic.twitter.com/W9ziABkq0k

Thomas Pesquet francia, Hoside Akihiko japán, illetve Shanem Kimbrough és Megan McArthur amerikai űrhajós tért vissza a Földre.

Mind a négyen 199 napot töltöttek az űrben, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, ami rekordot jelent az amerikai űrhajózás történetében.

A hazatérés nyolc órát vett igénybe.

Mint előző cikkünkben beszámoltunk róla, a Crew Dragon fedélzeti mosdója meghibásodott, ezért az űrhajósoknak pelenkát kellett viselniük a hazafelé úton.

Az eredeti tervek szerint az Elon Musk SpaceX vállalata által fejlesztett űrhajónak vasárnap kellett volna leválnia az ISS-ről, de a floridai partoknál uralkodó rossz időjárás miatt a visszatérést egy nappal elhalasztották. Még mielőtt elindult volna a Föld felé, az űrkapszula másfél órán át keringett az ISS körül, hogy az asztronauták fényképeket készíthessenek az űrbázisról.

Borítóképünkön az űrhajósok már felvették űrruhájukat a kapszulának a Föld légkörébe való visszatérése előtt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!