Vizsgálják a pusztaedericsi földgáztároló bővítésének a lehetőségét

Pusztaederics - Az E.ON Földgáz Storage tárolóiban október 2-áig már 3,3 milliárd köbméter földgázt helyeztek el, két tároló már a kitárolásra is kész - mondta el Kutas István, az E.ON Hungaria szóvivője pénteken Pusztaedericsen.

zaol.hu

Az E.ON tárolóiba több mint tíz kereskedő és szervezet tulajdonát képező földgázt tároltak be.
Az E.ON összes tárolókapacitása jelenleg 3,7 milliárd köbméter. Az öt közül a legnagyobb, a zsanai tároló feltöltését napokon belül megkezdik, miután befejeződött az a 35 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházás, aminek eredményeként az 1,5 milliárd köbméter tárolókapacitás 600 millió köbméterrel bővül. Ezzel a beruházással az E.ON Földgáz Storage összes gáztároló kapacitása eléri a 4,3 milliárd köbmétert.
   
Az E.ON tárolói közül a Zala megyében lévő pusztaedericsi a legrégibb - tájékoztatta az újságírókat Jármai Gábor, a pusztaedericsi üzem vezetője. Ennek a tárolónak a kapacitása jelenleg 340 millió köbméter, és a tárolóból naponta maximum 2,4 millió köbméter földgázt lehet kivenni. Ezt a mennyiséget hamarosan 2,8-2,9 millió köbméterre növelik.
   
Jászberényi Zoltán, az E.ON Földgáz Storage Zrt. igazgatóságának tagja  elmondta, hogy vizsgálják a pusztaedericsi tároló bővítésének a lehetőségét a Dunántúl jobb ellátása érdekében. Erről a jelentős összeget igénylő nagyberuházásról a vizsgálatok befejezése után várhatóan 2010 januárjában döntenek.
   
A német E.ON 2006-ban vásárolta meg a Moltól a gázüzletágat, és ezzel együtt a kereskedelmi földgáztárolókat. A cég azóta a mostani zsanai beruházással együtt 55 milliárd forintot költött a tárolók bővítésére és korszerűsítésére.
   
Magyarországon a jogszabálynak megfelelően 1,2 milliárd köbméter kapacitású stratégiai tároló is épül, amit csütörtökön helyeztek üzembe. Az E.ON jelenleg még 200 millió köbméter stratégiai készletet tárol, a szőregi stratégiai tárolóban pedig jelenleg 300 millió köbméter földgáz van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!