Szlovén-magyar szakképzési és felnőttképzési együttműködés

Határon átnyúló szlovén-magyar szakképzési és felnőttképzési programot valósít meg mintegy 29 millió forint uniós támogatással az Első Magyar-Dán Termelő Iskola Alapítvány, a lendvai Kéttannyelvű Középiskola és Lendvai Népi Egyetem - közölte a termelőiskola programigazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

MTI/AP

Molnár Máté elmondta: a szlovén partnerek a termelőiskolában szakmai tapasztalatot szerezhetnek, a gyakorlatban nézhetik meg a képzéseket. A projekt keretében közös szakmai munkabizottság jön létre, műhelymunkák keretében kidolgozzák a termelőiskolai program szlovén viszonyokra történő adaptációját. A program zárásaként a jövő év novemberében kétnyelvű összefoglaló jelenik meg, az eredményeket öt helyszínen, konferencia keretében mutatják be.
   
Tájékoztatása szerint a termelőiskolában kialakultak azok a módszerek, amelyek alkalmasak a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatására, társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának elősegítésére. Az elmúlt 15 évben csaknem 1.500 többszörösen hátrányos helyzetű munkanélküli vett részt az iskola programjaiban, közülük mintegy 300-an alapfokú, több mint 130-an betanított szakmai, 844-en pedig szakmai bizonyítványt szereztek.
   
Silvija Hajdinjak Prendl, a lendvai Kéttannyelvű Középiskola igazgatóhelyettese szerint a magyar modell "mankót" biztosít a szlovén szervezeteknek. A kipróbált és bevált magyar módszert a helyi támogatási, oktatási rendszer, a munkaerő-piaci viszonyok és a célcsoportok figyelembevételével adaptálják majd Szlovéniában. 
   
Mint mondta, Szlovéniában is megtalálható az a többszörösen hátrányos helyzetű réteg, amelynek tagjai a 90-es évek társadalmi-gazdasági rendszerváltásának vesztesei. Ezeknek az embereknek segítségre van szükségük, ugyanis nincs a munkaerőpiacon eladható tudásuk és nem tudnak önerejükből a sorsukon változtatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!