Öngyilkos lett egy tinédzser. Miért?

Zalaegerszeg - Ne felejtsük el, a gyerek mindig úgy éli meg saját magát, ahogy a szülei, a felnőttek megítélik őt - mondja egy zalaegerszegi terapeuta, Gaál Boglárka.

Horváth Viktória

A szakembert egy minapi tragikus tinihalál kapcsán kerestük meg. A 16 éves Vecsernyés Balázs, az esztergomi Szent István Gimnázium tanulója azért szánta el magát öngyilkosságra, mert egy diákcsíny miatt tanárai kirúgással fenyegették. A fiú felgyújtott pár papírlapot az utolsó tanítási napon, a tüzet azonnal eloltotta, ám a füstre felfigyeltek a tanárok.

A fiú elkeseredésében arra jutott, hogy nincs többé helye az élők sorában, ezért a sínekre feküdt és amíg várta a vonatot, készített egy videofelvételt, amiben arra kéri szüleit, hogy bocsássanak meg neki. Elbúcsúzott a szeretteitől, és magát marcangolva mondta: szégyent hozott az iskolájára és tönkretette az egész életét.


Fontos, hogy a problémáiról tudjon valakivel beszélni
Illusztráció: Katona Tibor

A fiú édesapja  bulvárlapok cikkei szerint  többször megnézte a videót és nem érti, mi történhetett fia és a tanárok között, ami miatt gyermeke meg akart halni. "Nem tudom, milyen a halál, de ennél biztosan jobb lehet " - Balázs hasonló kijelentéseiből jól érzékelhető: a kamaszt nagyon megviselte, hogy az iskola szégyenének nevezték. Az igazgató vizsgálatot ígért a szülőknek, de fiúkat már semmi sem hozhatja vissza.

- Nem tudjuk pontosan, mi történt, de valószínűleg nem egy dolog miatt döntött a fiú az öngyilkosság mellett, ez ennél mindig összetettebb - kezdte Gaál Boglárka, aki általánosságban beszélt nekünk a gyermekek és fiatalok iskolai nehézségeiről, szorongásos panaszairól. - A nyár jelentsen mindig pihenést, még a pótvizsgára kényszerülő diák se tanulja végig az egész szünidőt. A szülők és a tanárok mindig a maximumra vágynak, de egy gyerektől nem várható el, hogy minden nap ugyanolyan jó formában legyen. A különórák, szakkörök az ő túlórázását jelentik, amiben hosszútávon kimerülhet. És ne feledjük: a gyerek mindig úgy ítéli meg magát, ahogy a családja őt.

A szakember kiemelte: a szülőnek biztosítania kell gyermekét, hogy ha valami nem sikerült, ne féljen elmondani, minden gondra lehet megoldást találni otthon. Az öngyilkossággal a gyerek szélsőségesen reagál a kudarcra, de ennek szinte mindig vannak előjelei. Nagyon fontos a nyílt kommunikáció, hogy a problémákról lehessen beszélni családban, iskolában egyaránt. Az extrém szorongásnak pedig mindig van oka.

- De az is fontos, hogy a szórakozásban is legyenek határok - folytatta a terapeuta. - Legyen tiszta és egyértelmű: hová és kikkel mehet, meddig maradhat a gyerek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!