Egy 21. századi szövőnő

Strapabíró hátizsák, „tinitarisznya”, párnahuzat, a mai lakáskultúra ízlésvilágának megfelelő szőnyegek, hagyományos népi faliszőnyegek - az újudvari Kling Ottóné, Erzsébet hatalmas szövőkereten szőtt munkái, melyek finom színvilága, érdekes mintái miatt közkedveltek a dél-zalai településen és környékén.

Steyer Edina

- A szövőkeret és a szövőszék között sok különbség van - mondta elöljáróban Kling Ottóné - Előbbi olcsóbb, méretétől függően kevesebb helyet foglal, viszont utóbbin több méternyi anyagot lehet szőni. Több mint tíz éve van speciális szövőkeretem, szívesen dolgozom rajta, precíz darab, ami lényeges momentum. A tölgyfából készített, gazdagon díszített keret, a hozzá tartozó vetélő és fésű a nagykanizsai népi iparművész, Stiller Gábor keze munkáját dicsérik.
Mint azt Kling Ottóné elmondta, ennek egyetlen hátránya, hogy a fél konyhát elfoglalja, de szerencsére családja elfogadta a nem mindennapi hobbit. Már a gyerekei is belekóstoltak a különleges mesterségbe, a két fiút érthetően nem is érdekelte sokáig az aprólékos munka, a lánya valamivel tovább próbálkozott.


- Ahhoz, hogy valaki tökéletesen elsajátítsa ezt a technikát, érdemes képzésen részt venni - véli Erzsébet, aki 12 éve elvégzett egy ilyen tanfolyamot, majd ezt újabb követte, mely után már szakmai bizonyítványt is kapott.
- A szövés nagy odafigyelést és komoly precizitást igényel - avatott be a részletekbe Erzsébet. - Minden a tervezéssel kezdődik, először megrajzolom a mintát, majd kiszínezem, mert a papíron már látszik, hogyan lehet variálni a színeket. Ezután a szövőkeretre felvetem a felvetőszálat, előfordul, hogy a férjem, Ottó is segít ebben. Utána következik maga a szövés, ami nem bonyolult, inkább időigényes. Ez attól is függ, milyen a fonal. Néhány éve Tolna megyéből rendelem az anyagot, ez már sokkal finomabb, puhább, mint amivel előtte dolgoztam, s megkönnyíti a munkát is.

Az újudvari hölgy leginkább pasztell színekkel dolgozik: a barna, a zöld, a drapp és a sárga különböző árnyalataival, melyeket harmonikusan váltogat egymással. Néha helyet kap a mintákban a vörös és a fekete, de szigorúan valami világosabb színnel vegyítve. Ugyanakkor szívesen használja a nyers gyapjú változatait is, melyeket még nem festettek meg.

- A hófehértől a tört fehérig bármilyen lehet, attól függően, milyen színű volt a bárány - avatott be a 21. századi „szövőnő”. - De nem csak a színektől, hanem a mintáktól is érdekes lehet a szőttes. A zsűrizésre szánt darabokat az előírás szerint hagyományos népi motívumokkal díszítem. Viszont, ha ajándékba készítek valamit, akkor nem ragaszkodom a szabályokhoz, gazdagabban tarkítom a párnákat, tarisznyákat, vagy fali szőnyegeket.


Immár 9 éve zsűrizteti Erzsébet a munkáit, kiállításokon is részt vesz, ahova pályázni kell.

- Nagyon fontosnak tartom a szakmai véleményt a szőtteseimről - mondta el Kling Ottóné. - Ez egyfajta doppingszer számomra, hogy legközelebb még jobban teljesítsek. Egyébként úgy gondolom, minden kézműves terméket az apró-cseprő egyenetlenségek tesznek egyedivé, legyen szó akár kerámiáról vagy faliszőnyegről.

Erzsébet elárulta: a következő munkájának tervei már megvannak. Egy kis változtatással baranyai keresztszemes minta alapján készül, sötétbarna és nyers színből - kisebbik fia kérésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!