Bemutatták: a jégre lépni veszélyes (képgalériával)

Keszthelyen, a Zala folyó torkolatánál életmentési gyakorlatot tartott kedden több szervezet, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának koordinációjában.

Horányi Árpád

A próbán részt vettek a Balaton-környéki hivatásos önkormányzati tűzoltóságok, a Balatoni Vízirendészeti Kapitányság és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat. A programot kettős céllal rendezték  meg a sajtó nyilvánossága előtt: egyrészt az volt az indíték, hogy felhívják a figyelmet a jégre lépés veszélyeire, valamint demonstrálják, hogy az alakulatok felkészültek a mentési munkálatokra, s azokat a megfelelő eszközökkel végre tudják hajtani.


- A nyári  vízibiztonság fenntartására jól működő rendszerünk van. Az a szerevezettség minta értékű, hozzá hasonlóra van szükség télen is, a veszélyeztetett helyek, személyek arányában - mondta a gyakorlatot szervező Bagyó Sándor, a vízimentő szakszolgálat vezetője. - Fontos, hogy  a segítség a  megfelelő technikai eszközökkel együtt elérhető közelségben, készenlétben, gyorsan bevethető módon ott legyen. Mi télen kevesebben vagyunk, első számú szövetségesünk a tűzoltóság lehet. Ez az a mentő szervezet, amely állandó készenlétben, több telephellyel hálózatszerűen jelen van.

A szakszolgálat igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy a jégről mentés speciális eszközei a tűzoltóságoknál rendelkezésre álljanak.


Előkerültek a gumiruhák, kötelek, mentőmellények,  mentőpallók, s egy sűrített levegővel töltött mentő stég is, ami nagy felületű felfekvésével több  mentő, vagy mentésre szoruló személynek is képes biztonságot adni a bajban.

- Nem fűtött a ruha, csak hőtartó - mondta Balázs László, miután megmártózott az ezúttal mesterségesen vágott lékben.

- Tavaly még létrát fektettünk a jégre, úgy közelítettünk a lékhez, a már rendelkezésre álló csúszódeszka sokkal biztonságosabb - jegyezte meg Oláh László, a siófoki tűzoltóság  mentési  osztályvezetője.
 
- A korábbi években is részt vett az állományunk  saját szervezésű gyakorlatokon, az ilyen széleskörű találkozás a tapasztalatcserékhez is igen hasznos - jegyezte meg Laczikó Károly, keszthelyi tűzoltóparancsnok. 

A próbán részvevők gyakorolták az önmentést,  a különféle szituációkban való segítségnyújtást.

Extrém sportok a Balatonon
Közeli példa van rá, hogy az extrém sportok újabb követelmények elé állítják a mentő szervezeteket. Nyaranta már nem számít különleges veszéllyel járó vállalkozásnak a szervezett  Balaton átúszáson való részvétel, annak biztosítása teljeskörűen megoldott.  Ám a minap meghirdetett Balaton átcsúszás borzolta a kedélyeket, s nagyon is jogosnak ítélhető ellenérzések vetődtek fel. A vakmerőség kétségtelenül felelőtlenség is. Ám nincs bravúrosabb dolog, mint a veszélyes dolgokat veszélytelenné tenni. A Balaton téli életét kezdi felkelteni ez az igény. Erre is kell gyakorolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!