Nagyobb a hangsúly a közigazgatási, munkaügyi pereken

Zalaegerszeg - Az összes ügyhöz mért számarányuknál nagyobb súlyt képviselnek a közigazgatási, munkaügyi perek a bíróságok munkájában.

Arany Gábor

A bíróságok ugyanis állami szervek, hatóságok és az állampolgárok, illetve munkaadók és munkavállalók jogvitájában döntenek. Így fogalmazott kérdésünkre dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, aki tegnap részt vett a megyei államigazgatási kollégium soros ülésén és a közigazgatási bíráskodásról tartott előadást. Az ezt követő sajtótájékoztatón rámutatott: az egységes közigazgatási bírói jogalkalmazás előfeltétele a közigazgatási ügyek színvonalas hatósági intézése. A Kúria elnöke kiemelte, amikor az állampolgárok jogérvényesítését is érintő jelentős átalakulások zajlanak, akkor még inkább törekedni kell arra, hogy megerősödjön az állandóságba vetett hitük: ügyeiket továbbra is magas színvonalon intézik. Úgy látja azonban, ha egy hatósági ügyet nem megfelelő szakmaisággal kezelnek, akkor ezt a januártól külön szervezeti egységben működő közigazgatási bíróságok már csak a legritkább esetben tudják helyrehozni. Az egységes bírói jogalkalmazás előfeltétele tehát a színvonalas közigazgatási ügyintézés, mutatott rá. (Egyebek a. 4. oldalon.)
A Kúria elnöke szólt arról is, hogy a kormányhivataloknak kiemelt szerep jut az önkormányzati rendeletek kontrolljában. Ha e téren  vita támad, akkor ebben a Kúria rövid időn belül érdemi döntést hoz. Javaslatuk szerint a jövőben az alapvető jogok biztosa is kezdeményezhet majd normakontrollt.
Mint elmondta, a januártól működő a közigazgatási és munkaügyi bíróságok specializált bírói karral készülnek feladatukra. Tevékenységük összehangolására regionális közigazgatási és munkaügyi kollégiumok alakulnak. Az átalakítás nem jár lényeges létszámváltozással, az országban közel 100-100 bíró kerül az új szervezetbe.
Az államigazgatási kollégium ülésén Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott és dr. Fülöp Valter, megyei rendőrfőkapitány a hatékonyabb áldozatvédelem érdekében együttműködési megállapodást írt alá. Fülöp Valter a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a rendőrség bűnüldözői munkája mellett a megelőzés, valamint az áldozatsegítés is feladatuk. Példaként említette, hogy 2009 óta megötszöröződött azok száma, akik a kormányhivatal igazságügyi szolgálatától és a rendőrségtől segítséget kaptak: idén már 513-an éltek a lehetőséggel. Mint kiemelte, e téren megyénk az elsők közé tartozik, amit az is jelez, hogy keszthelyi áldozatvédelmi referensük, Gönczné Veress Kornélia rendőr törzszászlós belügyminisztériumi elismerést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!