Magukkal ragadták a betűk

Zalaegerszeg - Egy országos hírű, munkái révén Zalaegerszeghez is kötődő építészstúdióban érdekes feliratot láttam az iroda ajtaja mellett: különböző méretű, színű és típusú, tűzzománc betűkből kirakott cégjelzést. Az stúdió művész-tervező tulajdonosa lelkesen reagált érdeklődésemre: az általa elbűvölőnek, vidámnak, humorosnak tartott zománc betűk alkotója Németh Klára.

Matyovszky Márta

A Hahóton élő s alkotó művészt Zalaegerszegen, Tűzzománc Műhely elnevezésű galériájában kerestem fel.


-  Klára, a zománc bohócoknak, geometrikus lüktetésű akvarelleknek vége? Most már csak betű és betű?
- Nem, dehogy, bár a betűk magukkal ragadtak! Erre utal a TIPOMÁNIA elnevezés is! Remélem mások is így lesznek velük! A betűírást én még Pécsett, a művészeti gimnáziumban tanultam és szerettem meg, aztán grafikusként is sokat dolgoztam. A mostani újratalálkozásom a betűkkel egész más indíttatású. A tűzzománc technikával próbáltam olyan új hatásokat elérni, amikben nem szerepel figura, természeti forma, de nem is csak kifejezetten geometrikus, mint pl. az akvarelljeim. A betű mint forma és mint tartalmat hordozó kifejezési lehetőség keltette fel érdeklődésemet. Nagyon érdekes a betűk végtelen variációja, ami egyrészt a különböző betűtípusokból, másrészt a fantasztikus színvariációkból fakad. A méretekkel is el lehet játszani, amivel izgalmas ritmusokat tudunk kialakítani! Ha ebbe belekezd az ember, akkor tulajdonképpen nincsen vége a folyamatnak. Egész nyáron ezzel foglalkoztam, ami nagyon szórakoztató is volt, amellett, hogy alkottam, és amellett, hogy a végeredmény több száz betű! Mindennap született egy komoly sorozat, egy komoly konstrukció, egyre tovább és tovább lehet variálni őket, ez így nagyon izgalmas. Bármilyen stílusban tarthatók, például lehet szecessziós hangulatú kompozíciót vagy Olds Cool kompozíciót is csinálni belőle. Bármilyen hangulatot ki lehet fejezni velük. Az a benyomásom, hogy benne is van mindez a levegőben. Annak idején, a gimnáziumban még tuskihúzóval másolgattam a betűket, aztán jött az a korszak, amikor már letrasettel, öntapadós betűkkel dolgoztunk, most pedig valahogy a betűk használata  az internet elterjedésével  kicsit sablonos, unalmas és személytelen lett. Ennek a tendenciának lett egy ellenáramlata, amit én tipomániának nevezek. Ez egy olyan eszköz, amit a művész után az is alkotásként kezelhet, aki felhasználja: én csinálok egy betűkészletet, és abból bárki kirakhatja a saját szövegét. Antropomorffá lehet tenni a betűket is, a feliratokat is. Eddig design vásárokon mutattuk be a kollekciót, és egyszerűen meghökkennek az emberek, amikor látnak ilyen végtelen, fantasztikus méretű betűszőnyeget kirakva. Nagyon-nagyon önfeledten tudnak vele játszani! Arra törekszem, hogy minél nagyobb formai gazdagsággal, minél tágabb színvilággal hozzam létre őket. Sikerült összehoznom végre azt, ami engem művészileg érdekel, foglalkoztat, és amit mindenki el tud fogadni. Korszerű és élő lett ez az egész, miközben ősi és nemes az anyag és a technika. Utcanevet, irodafeliratot, reklámot vagy csak vidám, egyedi szöveget egyaránt ki lehet alakítani belőle.


- Mit takar ez a kifejezés, hogy nyitott műterem, műhely?
-  Kinyitom a műtermem ajtaját, bárki betekinthet az alkotás folyamatába, és saját maga is alkothat itt  s egy szép maga készítette tárgy-gyal távozhat. Biztosítom az anyagokat, a szaktudást  vezetem, tanítom, szakszerű tanácsokkal látom el a saját alkotása folyamatában azt, aki ezt szeretné. Magam is itt dolgozom, és másokat is szívesen látok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!