Lehet kerékpárral közlekedni a járdán?

Nagykanizsa - Vajon lehet-e a járdán biciklizni? E felvetéssel kereste meg lapunkat a kiskanizsai Rodek Györgyné, aki szerint újabban veszélyes divat lett a gyalogosok közt biciklizni.

Horváth-Balogh Attila

Az asszony a Vár úton, illetve a Bajcsy-Zsilinszky Endre utcán rendszeresen gyalog jár, nem egyszer az unokáival. Áron már iskolás, így ő reggelente, illetve délután a mama mellett sétál, aki általában az 1 esztendős Zorkát is tolja babakocsiban. Természetesen, nem egyedüliként igyekeznek az iskolába, vagy onnét hazafelé, sok szülő és nebuló rója velük együtt az utcát jópáran közülük kerékpárral. Rodek Györgyné szerint ez roppant balesetveeszélyes helyzeteket teremt. - Nem az a problémám, hogy a kisgyerekek a járdán bicikliznek, hanem az, hogy a felnőttek is ott tekernek mögöttük - magyarázta.


- Pedig utóbbiak igazán kimehetnének az úttestre. Már megtörtént velünk, hogy hátulról nekünk jött egy biciklis és fellökte a kisunokámat, Áront. Ennél rosszabb is megesett már: otthonunk kiskapuján toltam ki a babakocsit és egy kerékpáros hölgy beléhajtott... Nem tudom megérteni, hogy felnőtt emberek miért nem az úttesten közlekednek a kerékpárjukkal, miért a járdán, hiszen az nem csak szűk, hanem minősége sokkal rosszabb is, mint az úttesté - a balesetveszélyről már nem is beszélve. Szerintem ez így szabálytalan. Olvasónk kérdésére a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK) illetékeseitől kértünk választ.

Szabados Gábor rendőr hadnagy, a ZMRFK sajtóreferense érdeklődésünkre közölte: lakott területen olyan úton, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre nem alkalmas, vagy tilos rajta biciklizni, a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 kilométeres óránkénti sebességgel a járdán is lehet közlekedni kerékpárral. Főútvonalon a 12 éven aluli gyermek egyáltalán nem biciklizhet, ő hajthat a mellette lévő járdán az előbbi feltételek teljesülése mellett. A szakember a konkrét üggyel kapcsolatban jelezte: a Nagykanizsai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjének az a véleménye, hogy az említett Bajcsy-Zsilinszky utca nincs olyan rossz állapotban, hogy azon ne lehetne kerékpározni, ezért ott a járdán biciklizni szabályszegő magatartás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!