Védekezés a fémtolvajok ellen - A közlekedési táblákat műanyagra, az aknafedeleket betonra cserélik

Nagykanizsa - Ellopott bronzszobrok, köddé vált víznyelők és aknafedők, próbaképpen lefűrészelt ujj, felszedett vasúti földkábelek - és a sort még hosszan lehetne még folytatni. Sőt, arra is volt már példa, hogy földbe temetett hulladékokat ástak ki a (színes)fémbiznisz haszonélvezői. Akik amúgy a legális fémkereskedelemmel foglalkozó szakmai szervezetek szerint csak kishalak ebben a zavarosban.

Osváth Sarolta

VESZÉLY

Szabó István elmondta: utoljára két hete tűnt el egy víznyelő a vásárcsarnok parkolójából.
Az ilyen jellegű lopások azonban a kisebb problémák közé tartoznak. A nagyobb baj azokkal van, melyek az élet- és vagyonbiztonságot is veszélyeztethetik - gondoljunk csak a vasúti közlekedésre. A MÁV Zrt. kommunikációs osztályától megtudtuk: megyénkben idén július végéig 37 alkalommal történt kábel- és fémlopás, illetve rongálás. Márciusban a Zalabér-Batyk-Zalaszentgrót állomások közti, jelenleg szüneteltetett forgalmú vonalon 27 pár úgynevezett szöghevedert és 162 darab hevedercsavart lopott el valaki. A legjelentősebb probléma azonban a színesfémlopás, illetve a réz földkábelek eltulajdonítása, összességében ezekkel a bűncselekményekkel 2010-ben 11 millió forintos kár keletkezett.

MEGÉLHETÉS

Szabados Gábor hadnagytól, a Zala-megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől hallottuk, hogy a hatóság által indított eljárások jellemzően kisebb, szabálysértési értékre elkövetett lopásokhoz kapcsolódnak. Nagy durranásnak számított azonban egy áprilisi eset, amikor Zalaegerszeg közelében egy teherautó platóján 6 tonna tisztázatlan eredetű vasúti sínt találtak igazoltatás közben. Az ügy kapcsán előállítottak két vasúti dolgozót is, akiket a sínek ellopásával gyanúsítottak. A nyomozás során kiderült: munkahelyi vezetőjük utasította őket arra, hogy a pályafelújítási munkálatok után visszamaradó síndarabokat gyűjtsék össze.
A fémgyűjtés, vasazás és azon belül a színesfémgyűjtés egyes településeken komoly méreteket öltött. Például Zalakomárban, ahol a lakosság egy része ebből, illetve az evvel kapcsolatos bűncselekményekből él.
- Körülbelül tucatnyi család érdekelt a kérdésben, azt mondhatom, hogy szinte mind romák - bocsátotta előre Varga Miklós polgármester.  Tavasszal egészen megdöbbentő dolgot műveltek: egy már felszámolt, és két évvel ezelőtt rekultivált szeméttelepet felkapáltak, ennek során hihetetlen mennyiségű szemét került elő a föld alól, amiből minden értékesíthető dolgot, vasat és rozsdás drótot kiválogattak. Ezt a szemétkupacot természetesen (?) megint nekünk kell eltüntetni, az önkormányzat költségén. Korábban vas aknafedlapok is nagy népszerűségnek örvendtek, többet közülük felszedtek, ezeket betonra kellett cserélnünk.

KÉNYSZER

A polgármester azt is elmondta: a faluban több illegális felvásárló is működik  jelen állás szerint úgy tűnik, szabadon. A legnagyobb problémát amúgy éppen ezek az engedély nélkül dolgozó fémfelvásárlók jelentik - véli Kovács Sándor, a nagykanizsai Murafém Vas- és Fémhulladék Forgalmazó Kft. ügyvezetője.
- Az olyan vállalkozások, mint a miénk, már vigyáznak, hogy ne keveredjenek kétes ügyletekbe - szögezte le. - Ha valaki behoz ide hulladékot, annak rögzítjük a személyi igazolványa, lakcímkártyája és adókártyája számát, hogy az illető követhető és számon kérhető legyen. A rendőrséggel jó a kapcsolatunk, előfordult, hogy egy gyanús beszállítónál mi értesítettük őket. Ezért lopott holmi már nem is érkezik hozzánk, mint mondtam, bizonyosan vannak olyan helyek, ahol az illegálisan szerzett anyagot leadhatják.
A szakember úgy véli: a színesfémlopás elleni küzdelem csak hosszú távon képzelhető el. Ugyanis csak akkor mérséklődhet a jelenség, ha a leginkább érintett társadalmi réteg integrációja megvalósul és a lakosság pénzügyi körülményei javulnak.
Addig marad a kényszer: enni minden nap muszáj és a számlákat is ki kell fizetni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!