Sertéspiac - A drága takarmány, a magas áfa és a feketepiac sújtja a tenyésztőket

Zalaegerszeg - A közelmúltban a sertéságazatnak elsősorban a drága takarmányok miatti válságáról, állománycsökkentésről és munkahelyek megszűnésének veszélyéről röppentek fel hírek.

Hajdu Péter

Az ormándlaki Göcsejpig Kft.-nél érdeklődtünk e helyzetről. Doszpoth Sándor ügyvezető a legnagyobb gondként az önköltség ugrásszerű növekedését és az átvételi árak stagnálását említi.
- A magas takarmányköltség a legnagyobb gond. A szántóföldi növények, a szemes abrak része a takarmánykeveréknek, amelyeknek rendkívül megemelkedett az ára. A gabona ára mázsánként 4500 forintról 6000-re emelkedett. Továbbá fontos része a szója, aminek az ára 7-8 ezer forintról mázsánként 15-16 ezerre nőtt. Kisebb lett a termés, viszont szinte mind étkezési minőségű. Nem is emlékszem ilyen évre, amikor a takarmány- és az étkezési gabona ára szinte ugyanakkora - mondta az ügyvezető.
Közölte, ahhoz, hogy az idei termelés ne legyen veszteséges, legalább 45-50 forinttal kellene emelkedni a sertés felvásárlási árának, és a következő év elejétől további 50 forint áremelkedés szükséges ahhoz, hogy középtávon is meg tudják őrizni a nyereségességet. Ezt persze a feldolgozók nem tudnák megfizetni. Könnyebb a helyzete annak, aki a takarmányszükségletének többségét megtermeli, de ez nem jellemző az állattenyésztésben, mivel a telepek többsége nem jutott földhöz. A Göcsejpignek például összesen 40 hektár saját területe van, s a bérleményekkel együtt is kevesebb mint 100 hektár. Ezen a takarmányhoz szükséges termények 10 százalékát tudják előállítani, a döntő részt meg kell venni. A hústermelés költségei, és a sertésárak között egyre nyíló agrárolló érzékeltetésére az elmúlt évek néhány adatát hallottuk: 2001-ben 400 forintért, esetenként drágábban adták el a sertést, nagyjából ugyanannyiért, mint idén, 270 millió forint éves takarmányköltség mellett. Tavaly 620 millió ment el takarmányra, és idén 700-750 millió forintra várják az éves takarmányköltséget. Változatlan átvételi árak és eladott állatmennyiség mellett.
Arra a kérdésre, mit kellett tenniük, hogy fenntartsák a működést, a vezető elmondta, visszafogták a folyamatban levő, egyébként szükséges fejlesztéseket. Viszont a nagyobb arányú húskihozatal érdekében jobb genetikai adottságú, dán tenyészkanokat vásároltak.
- Mindemellett megtartottuk a dolgozóinkat, akik teljes odaadással végzik a munkájukat - folytatta Doszpoth Sándor, majd hozzátette, a mai hazai sertés termékpályának van egy nem látható, de nagyon is érezhető része: - Senki nem tudja, hogy ma Magyarországon a 3 millió sertésen felül mennyi kerül forgalomba a feketegazdaságon keresztül. Nagyon sok, egyes vélemények szerint közel 1 millió darab, és ez érezhető hátrányt okoz a törvényes utat betartó termelőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!