Hullócsillag-kavalkád várható a hétvégén

Nagykanizsa - Szombatról vasárnapra virradó hajnalban várható a Perseidák meteorraj legnagyobb aktivitása, akár 60-80 meteort is láthatunk óránként - tájékoztatta lapunkat Gazdag Attila, a Nagykanizsa Amatőr Csillagászegyesület elnöke.

Steyer Edina

- A mesterséges fényektől érdemes egy kicsit messzebb vonulni, lámpamentes környezetbe, mert a megjelenő meteorok tizede sem látszik a városból - javasolja az amatőr csillagász. - Lehetőleg dombtetőről kémleljük az eget, ne párás völgyből. Érdemes előrelátónak lenni, és meleg ruhát eltenni, mert hűvös időt jósolnak arra az éjszakára.

- Az augusztusi csillaghullásnak hagyománya van - vette át a szót Pető Zsolt egyesületi tag. - Már a Krisztus utáni első évszázadból kerültek elő feljegyzések, egy kínai krónika pedig több, mint 100 hullócsillagról számol be.

A kanizsai csillagászok elmondták: a jelenséget a Földtől 80-100 kilométeres magasságban láthatjuk, s a meteorok közt olyanok is feltűnnek, melyek fényesebben ragyognak, mint az Esthajnalcsillag, vagyis a Vénusz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!