Nemzeti roma stratégiák értékelése Strasbourgban

Andor László és Viviane Reding ma Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris üléséhez kapcsolódóan mutatta be a nemzeti roma stratégiákról szóló bizottsági jelentést. Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztos szerint a tagállamok megértették a romák befogadásának fontosságát, és eleget tettek a Bizottság kezdeményezésének.

zaol.hu

A 2010-ben hivatalba lépett Európai Bizottság – az uniós intézmények történetében először – prioritásként kezeli a roma kérdést, az EU tagállamaiban élő 10-12 millió cigány ember társadalmi integrációját. Az első bizottsági közlemény 2010 áprilisában jelent meg Andor László biztos és Viviane Reding alelnök előterjesztésében. Egy évre rá újabb bizottsági közlemény született, amely nemzeti roma stratégia elkészítésére szólította fel a tagállamokat. Ezt – éppen a magyar elnökség alatt – az Európai Tanács is jóváhagyta.

A bizottsági kezdeményezést követően – Málta kivételével – valamennyi tagállam el is készítette a maga nemzeti roma stratégiáját vagy intézkedéscsomagját, amelynek négy területre: az oktatásra, foglalkoztatásra, az egészségügyre és a lakásviszonyokra kell koncentrálni. A Bizottság több hónapos munkával értékelte a huszonhat tagállam anyagát, és valamennyivel kapcsolatban megfogalmazta további ajánlásait a romák még teljesebb integrációja érdekében.

A bizottsági jelentés összegyűjtötte és kiemelte azokat a pozitív példákat is, amelyeket más tagállamok is átvehetnek az egyes nemzeti stratégiákból. A nemzeti stratégiákat persze alkalmazni is kell a gyakorlatban, ami évtizedes, kemény munka lesz. A Bizottság elkötelezte magát, hogy a jövőben is folyamatosan nyomon kövesse és értékelje a tagállamok erőfeszítéseit és előmenetelét.

A jelentés pozitív tartalmú értékelést ad a magyar roma stratégiáról. Erőssége a helyzetértékelés, valamint a szegénységi térkép alapján történő feladat-meghatározás. Mivel azonban a stratégia egyelőre csak "papíralapú", a gyakorlatban való érvényesítésért Magyarországnak – mint a többi tagállamnak is – még nagyon sokat kell tennie, a hazai és uniós pénzügyi eszközök hatékony felhasználásával, s a többségi társadalom aktív támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!