Banki hitelek uzsorakamatra?

Budapest - A Devizaadósok Szövetsége által létrehozott pertársaság benyújtotta az első keresetet a Fővárosi Törvényszékre. Ezt a civil szervezet sajtótájékoztatón jelentette be.

Osváth Sarolta

Nem a devizaadósok felelősek azért, hogy nem tudják az irreálisan magasra emelkedett törlesztőrészleteket fizetni, a bankok ugyanis uzsorakamatot követelnek tőlünk - mondta el Tilk László Géza, a Devizaadósok Szövetségének elnöke.

Az újabb és újabb kormányzati "megmentő csomagok" - végtörlesztés, árfolyamgát - teljesen hatástalanok,  egyre többen válnak fizetésképtelenné, és a végrehajtási és a kényszerértékesítési szakaszba kerülve elvesztik otthonaikat, javaikat.

- Úgy érezzük, magunknak kell kézbe vennünk az ügyünket, jogunk és okunk van arra, hogy pereljünk. A független bíróságoktól várjuk azt, hogy megállítsák a "banki terrort" - mondta a Devizaadósok Szövetségének elnöke. Majd kifejtette: a devizaadósok számára nem az a megoldás, mint az adott bírósági döntésben szerepel, hogy a bankot a vételi és eladási árfolyamkülönbség visszafizetésére kötelezik. Ráadásul az ítéletet a híradások szerint az érintett pénzintézet nem is fogadja el. Mivel szerintünk nem a devizaadósok felelősek a kialakult helyzetért, a szerződéseket semmisnek kell tekinteni - emelte ki Tilk László Géza.


 
A bíróság előtt - egyebek közt - azzal kívánnak érvelni, hogy ha a devizában felvett kölcsön havi törlesztőrészlete - a referencia forintkölcsönhöz mérve - 30 százalékot meghaladó eltérést mutat, már kimeríti az uzsorakamat fogalmát. Az uzsora pedig bűncselekmény. Ráadásul az adósok erre nem lehettek felkészülve, tehát megtévesztették őket a szerződéskötésnél.
 
A szövetség ennek alapján nyújtotta be a Fővárosi Törvényszékre a DÉSZI. AXA devizaadósok pertársasága uzsora bűncselekményekre vonatkozó feljelentését ismeretlen tettesek ellen. Összesen 25 kilogramm dokumentumot gyűjtöttek össze és adtak be a konkrét kölcsönszerződések kapcsán. Kérdésünkre, hogy mire számítanak, Tilk László Géza elmondta: abban bíznak, hogy bebizonyosodik, a szerződéseik érvénytelenek, s ezt követően a bankoknak a devizaadósokat kártalanítaniuk kell. Remélhetőleg az igazságszolgáltatás kideríti a felelősöket is: vagy azt, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete követett el mulasztást az ellenőrzés során, vagy azt, hogy a törvényhozók nem alkották meg a szükséges jogszabályokat.

A Devizaadósok Szövetsége eddig országosan összesen több mint hétszáz szerződést ismer. Dr. Bense László Erik veszprémi ügyvéd, a pertársaság jogi képviselője elmondta: a megyében eddig tíznél kevesebb devizaszerződés került a látókörükbe. A nagyobb nyilvánosság és remélt kedvező bírósági döntések hatására várhatóan egyre többen fordulnak majd a szövetséghez. Sokakat az eljárás magas illetéke tántorított el attól, hogy egyénileg a bírósághoz forduljanak, a pertársaságok tagjai számára azonban ez lényegesen olcsóbb - tette hozzá.

 

A Devizaadósok Szövetsége tavaly októberben alakult meg, hogy a devizaadósok érdekeinek védelmében közös erővel lépjen fel. Erre a pertársaságok alakítása jelenti a legalkalmasabb formát, amelyre az Európai Uniós jogrendszer alapján hazánkban 2004 óta lehetőség van - hangsúlyozta Tilk László Géza, a szövetség elnöke. A devizaadósok ügyében indított perekről összességében nincsenek nyilvános ismeretek, ez idáig egyetlen jogerős ítéletről lehet tudni, amit a Szegedi Ítélőtábla hozott. A Kúria csak a napokban kérette be mintegy ötven pernek az anyagait egy esetleges jogegységi határozat kimunkálása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!