Bérkompenzáció-igénylés: a közalkalmazottak mintegy fele élt a lehetőséggel

Zalaegerszeg – Hétfőn járt le az adó- és járulékváltozások kapcsán a közszférában bevezetett bérkompenzáció-igénylés határideje. Mennyien kérték a kormányhivatalnál és a megyei intézményfenntartónál?

Hajdu Péter

Dr. Sifter Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója érdeklődésünkre közölte, a bérkompenzációról intézkedő kormányrendelet januárban lépett életbe.

– A jogszabály életbe lépésekor a kormányhivatal, mint munkáltató megtette a szükséges lépéseket. Felhívtuk a dolgozóink figyelmét arra, hogy nyilatkozatot kell eljuttatniuk hozzánk, amiben kérik a bérkompenzációt. Ezzel a lehetőséggel a 808 fős kormányhivatali létszámból 397-en éltek már év elejétől, ennyien kértek és kaptak is bérkiegészítést – válaszolta érdeklődésünkre a főigazgató.


Elvileg persze hétfőn még volt lehetőség az igénylésre, de mint közölte, mivel év elejétől felmérték, s szervezték a folyamatot, az említett számok már pontosnak tekinthetők. Ugyanakkor a bérkompenzáció kérés hétfői határideje nem jogvesztő hatályú. Akik e határidőn belül kérték, azok visszamenőleg, januártól megkapják a megemelt bérüket, akik keddtől, azok már csak az adott hónapot követően.

– Aki valamilyen oknál fogva mégsem kérte a határidőn belül a bérkompenzációt, és élni szeretne a lehetőséggel, az ügyeljen arra, hogy az adott hónap 15-éig juttassa el az igénylésről szóló nyilatkozatot a munkáltatóhoz annak érdekében, hogy már a tárgyhónapra vonatkozóan megkaphassa – mondta a kormányhivatal főigazgatója.

A Zalai Megyei Intézményfenntartó Központhoz 21 intézmény tartozik. Mint dr. Halász Gabriella, a központ vezetője elmondta, a náluk munkaviszonyban levő kormánytisztviselők és az intézmények közalkalmazottainak létszáma együtt meghaladja az 1500 főt.

– A hozzánk tartozó valamennyi dolgozó közül 1202-en jogosultak bérkompenzációra. Már januárban megtörténtek a felmérések és az igénylések. Az ő bérüket a kincstárnál már a kompenzációval növelve bérszámfejtik. Éves szinten 176 millió 910 ezer forintot igényeltünk, egy főre vetítve ez havonta átlagosan 11 647 forint – mondta dr. Halász Gabriella. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!