Törvény védi a bankbetéteket

A bankbetétek, miként eddig is, úgy a jövőben is törvényi szinten védettek, biztonságban vannak, továbbra is él a magánszemélyek bankbetéteinek garanciája - közölte a Kormányszóvivői Iroda pénteken az MTI-vel.

MTI

A 2011 januárja óta hatályos magyar szabályozásnak, és az európai uniós jognak megfelelően az Országos Betétbiztosítási Alapon (OBA) keresztül 100 ezer euróig betétgarancia véd minden egyes betétet - tartalmazza a közlemény.
"Orbán Viktor miniszterelnök pénteken egyértelművé tette, hogy a kormány nem avatkozik be az ügyfelek és a bankok közötti magánjogi kérdésekbe" - emlékeztetnek, kitérve arra is: erre vonatkozóan sem titkos kormányrendelet, sem kormányzati szándék nincsen. 
Közölték, hogy a sajtóban számos, teljes mértékben alaptalan híresztelés látott napvilágot arról, hogy biztonságban vannak-e a bankbetétek. A kormány mindenkit arra szólít fel, hogy hagyjon fel a valótlan híresztelésekkel. 
Mint írják, az ilyen valótlanságok megtévesztik az embereket. "Minden lehetséges eszközzel folyik a vizsgálat abban az ügyben, hogy kik azok, akik valótlan és minden alapot nélkülöző hírekkel ijesztgetik a lakosságot" - rögzítik. 
Pénteken az MSZP politikusa, Józsa István azt mondta: a bankbetétek nincsenek veszélyben, de a kormány hiteltelensége pánikot szülhet, ezért szorgalmazzák, hogy a parlament jogszabályban garantálja a betétek biztonságát. A Demokratikus Koalíció helyesnek tartotta, hogy a kormányfő végre megszólalt a bankbetétek biztonsága ügyében, és azt mondta, a kormány megvédi azokat, a Gyurcsány Ferenc vezette párt ugyanakkor arra kéri Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját, hogy folyamatosan figyelmeztesse Orbán Viktort ígéretére.

 Giró-Szász András: a bankbetétek védettek és biztonságosak

A bankbetétek védettek és biztonságosak Magyarországon - jelentette ki Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken, aki emlékeztetett arra is, hogy 2011 januárja óta a magyar jogrendben is él az az uniós jogszabály, amely szerint 100 ezer euróig a bankbetétekért garanciát vállal az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

Giró-Szász András emlékeztetett arra, hogy a sajtóban számos, minden alapot nélkülöző híresztelés jelent meg a bankbetétállománnyal kapcsolatban. Kiemelte: eddig is, és a jövőben is " a bankbetétek védettek és biztonságban vannak."
Aláhúzta: továbbra is él a magánszemélyek bankbetétjeinek garanciája, egészen pontosan az, hogy a magyar és az uniós szabályozásnak megfelelően 2011 januárja óta az Országos Betétbiztosítási Alapon keresztül 100 ezer euróig garanciát nyújtanak a betétek számára.  
A kormányszóvivő sajtótájékoztatón kijelentette: a magyar kormány nem avatkozik be a bankok és a magánszemélyek közötti szerződésekbe, és leszögezte: semmilyen ezzel ellentétes, titkos kormányrendelet nem létezik. 
A kormányszóvivő emlékeztetett arra: a miniszterelnök pénteken világossá és egyértelművé tette azt, hogy a kormány nem avatkozik be az ügyfelek és a bankok közötti magánszerződésekbe, semmilyen módon.
"Tegyük világossá azt, hogy semmilyen titkos kormányrendelet, vagy bármi hasonló nem létezik, amely ezt befolyásolná. A kormány a leghatározottabban cáfol minden ehhez kapcsolódó híresztelést, ehhez kapcsolódó nyilatkozatot" - nyomatékosította Giró-Szász András.
A kormányszóvivő kiemelte: azt is világosan kell látni, hogy az ilyen nyilatkozatok, az ilyen híresztelések megtévesztik az embereket, és roppant felelősséggel járnak azok számára, akik ezeket a híreszteléseket  feltárják.
Hangsúlyozta: a kormány felszólít mindenkit, hogy hagyjon fel a minden alapot nélkülöző valótlanságok hangoztatásával.
A kormányszóvivő beszámolt arról is, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel folyik a vizsgálat annak kiderítésére, hogy kik terjesztik a bankbetétekkel kapcsolatos valótlan, minden alapot nélkülöző híreket.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!