Szent Márton püspök oltalma alatt a rédicsi kertbarátok

Aki ma szőlőt ültet és gondoz, az szebbé teszi a Földet. Ezzel a gondolattal köszöntötte szombaton dr. Pálfi Dénes nyugalmazott kertészmérnök a Rédicsi Kertbarát Kör Egyesület tagjait. A civil szervezet negyedszázada alakult, erre emlékeztek az ünnepi közgyűlésen.

Gyuricza Ferenc

A rendezvény nyitányaként zászlószentelésre került sor, a civil szervezet a helyi önkormányzat, valamint Nógrádi László volt országgyűlési képviselő közös ajándékaként kapott zászlót, melyet Lendvai Zoltán plébános áldott meg. A ceremóniával Szent Márton püspök oltalma alá helyezett egyesület elmúlt 25 évéről többen megemlékeztek.

Gaál Károly elnök felidézte az alapítás körülményeit, mint mondotta, a mintát Csesztregről vették. Szólt arról is, hogy az előadásoknak köszönhetően a helyi gazdák pincéiből egyre jobb borok kerültek ki, de arról sem feledkezett meg, hogy több hagyomány is fűződik a mögöttük hagyott negyedszázadhoz.

Az alapításkor is az egyesület mellett bábáskodó, valamint az előadásokra és borbírálatokra rendszeresen visszatérő Dr. Pálfi Dénes többek között azt emelte ki, hogy a megyében egykor 50 körül volt a kertbarát körök száma - ez mára lecsökkent 23-ra -, de a rédicsiek az egyetlenek, akik saját zászlóval is rendelkeznek.

A kertészmérnök ugyanakkor azt is erényként jegyezte meg, hogy sok a fiatal tag, ami egyben a jövő záloga is. Stokker Sándor polgármester a közösség erejét dicsérte, s további támogatásra tett ígéretet, míg a térség országgyűlési képviselője, Pintér László a megyei önkormányzat plakettjét és oklevelét adta át az egyesület elnökének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!